Gustav Tegbys tre skrämmande kulturtips!

Fotograf: Kajsa Göransson
Gustav Tegby är aktuell med romanen Beröringen som vänder sig till unga vuxna och alla som har lust att läsa en riktigt spännande roman. Vi pratar om boken här på Kulturkollo idag och extra roligt är att kunna presentera hans tre skrämmande kulturtips!

DEATH NOTE: Den refereras i Beröringen och är definitivt en av bokens mer påtagliga influenser. Manga är ofta väldigt bra på att våga ta sig an en egentligen absurd premiss (i detta fall en magisk anteckningsbok där ägaren kan skriva namnet på vem som helst, så dör den personen) och dra konsekvenserna till sin yttersta spets. Ständigt överraskande, vansinnigt spännande och en svettig skildring av maktens berusning. Animeversionen är också mycket bra och rätt trogen förlagan (de otecknade filmerna går däremot bra att skippa).

 

THE WITCH: Det bästa jag sett i skräckväg på många år. Längtar ihjäl mig efter regissören Robert Eggers nästa film The lighthouse, som äntligen har premiär nu i slutet av november. Även om The Witch handlar om en djupt religiös familj i New England på 1600-talet, så inspirerades jag mycket av klaustrofobin och de täta familjebanden som hela tiden balanserar mellan kärlek och destruktivitet.

 

 

DEEP WATER. Patricia Highsmith är antagligen tidernas bästa thrillerförfattare, hon är oöverträffad i att få läsaren att förstå och känna empati för huvudroller som spårar ur och begår fruktansvärda handlingar. Hennes Ripleyböcker är de mest kända men allt hon skrivit är läsvärt. Deep water, eller Djupt vatten som den heter på svenska, är en personlig favorit. Minimalistisk, oerhört elegant och konsekvent genomförd, om en bedragen äkta man som tappar fotfästet.
/Gustav Tegby

Kulturkollo

Ett bloggkollektiv som drivs av nio bokbloggare. Tillsammans täcker vi ett stort antal genrer och tanken är att erbjuda såväl bredd, som boknörderi i det lilla.

Visa alla inlägg av Kulturkollo →