Vad är en hobby egentligen?

linje-ulrica

Jag tänker ofta att jag skulle vilja ha en hobby. Det verkar roligt att ha ett intresse att riktigt fördjupa sig i och nörda loss på ordentligt. Men vad?

Jag strosar runt på biblioteket och försöker få inspiration. Hyllorna med kokböcker och trädgårdsböcker är milslånga, men vad finns de där lite mer udda alternativen? Det här kanske? Nja …


När jag googlar “vanligaste hobbyn” får jag upp en lista på Svenskarnas vanligaste intressen:

 • Lyssna på musik: 38%
 • Litteratur, läsning och skrivande: 37%
 • Resa: 36%
 • Film: 34%
 • Mat – matlagning och enskilda matvaror: 31%
 • TV: 30%
 • Vin, öl och annan dryck: 25%
 • Korsord och sudoku: 23%
 • Restaurangbesök: 23%
 • Blommor och odling: 22%
 • Hälsa och friskvård: 22%
 • Bakning: 21%

Men jag tänker ju inte på sådant när jag tänker på hobbies. Mina tankar går mer till sådant som att fylla hela sitt hus med porslinstomtar, eller personer som “samlar” på flygplan, bussar eller liknande. En lite ovanligare hobby har den här killen som samlar på mäklarskyltar, även om 18 stycken är inte så imponerande än.

Jag samlade så klart på saker när jag var yngre. Suddgummin, tuggummipapper och dockor från olika länder, men aldrig riktigt så där dedikerat. Nu samlar jag – inte helt otippat – på böcker …

Intressen och hobbies har kommit och gått t.ex. att scrappa kort, blomsterbinderi och att fotografera, men för det mesta så prioriteras all tid som inte behövs till arbete eller familj – inte helt otippat – till läsning … Och det är väl för all del inte en dålig hobby, det känns bara lite ospännande.

Wikipedias definition av en hobby är den här:

Hobby är en fritidssysselsättning som utförs som avkoppling eller för nöjes skull, till skillnad från ett yrke som utförs för försörjning. Med andra ord kan en hobby sägas vara frivol, lättsinnig, men också ett sätt att göra fritiden meningsfull.

Då känns inte boksamlande, bokläsandet och bloggande som ett så trist alternativ och jag tror minsann att jag kan få in chokladätning i den definitionen också 😉

 

2 comments

Comments are closed.