Kategorier
Barnbokskoll Ungdomsbokskoll

Mugglare, häxor och magiska djur

Vet ni vad? Det skrivs för lite om Harry Potter nu för tiden. När vi nu pratar både fantasi och fantastik så hade jag massor av idéer i huvudet men insåg efter ett tag att jag mycket, mycket hellre skriver om mitt favoritämne, Harry och Hoqwarts. Det är så lätt att man förutsätter och förbi ser Rowlings värld eftersom den är så stor och känd och därför låter man helt enkelt bli att prata om den. Men vet ni, JAG ÄLSKAR ATT DET ALDRIG TAR SLUT!

I höst planerar jag och en av pedagogerna att köra Harry Potter-tema hela läsåret i en mellanstadieklass.. Vi får se om det håller ett år eller en termin men roligt ska det bli i alla fall. Här känner jag att jag har gått full cirkle då pedagogen dessutom är en av mina gamla elever från annat håll. ÄNTLIGEN börjar all investerad Harry Potter-nördighet betala sig. Har ni idéer så får ni mer än gärna bidra.

Trots att det var 20 år sedan Harry Potter först publicerades på svenska förra året så hittar böckerna nya läsare och filmerna nya tittare. Då och då hör jag Hedwigs theme i korridorerna på jobbet. Antingen som ringsignal eller så är det några elever som sitter och nynnar. Dagligen ser jag elever gå runt i T-shirts med bilder från filmerna och här är det roliga att det lite kvittar vad det är för ålder på eleven. Trollkarlsvärlden har blivit ett eget universum, lite som Star Wars. Och fansen har som ett hemligt sällskap där man känner igen varandra på nördiga attiraljer.

Det går heller inte riktigt att komma undan det senaste tillskottet i samlingen, nämligen Wizards unite. Mobilspelet som påminner om Pokémon och som samlar många fler spelare än bara Harry Potter- fans. Ofta är det evenemang där man får särskilda uppdrag och just nu är det kanske extra skönt med något som man kan sysselsätta sig med på en promenad utomhus, eller när man spelar hemifrån i karantän. Roligast just nu är att Nattbussen (Knight bus) gjort entré och flyttar en till olika fort där man kan slåss mot magiska väsen och trollkarlar tillsammans med andra. Här är det mycket strategi som gäller, vilket tar spelet till en annan nivå.

Planen för klassen till hösten är att både läsa och lyssna tillsammans, såväl på engelska som på svenska. Allt utöver det är roliga bonusprojekt och här kan man ju verkligen gå loss. Disco med Wizard rock? Gör din egen gyllene kvick till julgranen? Ta en selfie i potterglasögon? Tillverka en egen efterlysningsaffisch? Quizz? Filmvisning? Som sagt, jag tar mer än gärna emot tips.

Uppdatering: Jag har nyss upptäckt den FANTASTISKA GULDGRUVAN som är Harry Potter at home. En sida skapad av bl a J K Rowling för att underlätta för pedagoger, barn och föräldrar som sitter hemma runt om i världen. Hela första boken kommer att läsas in av olika kända personer som filmar sig själva i karantän. Första kapitlet är redan ute och är inläst av Daniel Radcliffe. Vill man bara lyssna så finns filerna även på Spotify. I samarbete med Audible har man även gjort boken tillgänglig som vanlig ljudbok och det står vem som helst fritt att lyssna. Både på engelska och ett flertal andra språk men tyvärr inte svenska. Till boken finns också ett omfattande material som bara ska bli större och större. Pyssel, hemuppgifter mm. Mycket går att använda även om man inte är superduktig på engelska. Om inte annat så tips om man har ett litet Potterhead där hemma som har svårt att sysselsätta sig i karantän.

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.