Kategorier
Barnbokskoll Evenemangskoll

Grattis, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump!

carolina-top

I år är det 75 år sedan den första boken om Pippi Långstrump gavs ut i Sverige, och det ska ju så klart firas. Själv hade hon alldeles säkert firat det genom att ta största biten av gräddtårtan på kaffekalaset, och sedan eventuellt också trycka hela tårtan upp i ansiktet på sig själv. Bara för att hon kan, liksom.

Men hur ska vi fira det, då? Ett bra sätt är ju att jobba med Pippi i skolan (och nu klev jag lite o-elegant (med för stora kängor och vippiga flätor) in i min jobbroll, skolbibliotekarierollen). Låt Pippifirandet gifta sig med skolbiblioteket, lyft in skönlitteraturen i undervisningen och dra nytta av Pippis värld för att lära, skapa, prata och inspirera:

  • Om vi börjar med tårtätandet, det där kafferepet Pippi får gå på hemma hos Tommy och Annika. Läs högt om det och prata sedan om: vad är ens ett kafferep? Vilka gick på sådana? Vad gjorde de där? Finns de nu?
  • Skolan förr och nu – läs om när Pippi följer med till skolan och prata om hur den var då jämfört med nu, lokaler, vad barnen hade på sig, material och böcker, skoltider och skoldagar, matsal/matsäck… och vad är ens en kulram och hur fungerar en sådan?
  • Affärerna som Pippi går i när hon handlar – hur funkar de med bodbiträden och diskbetjäning? Hur går det till nu när vi åker och handlar mat, till exempel? När blev det sån skillnad, och varför?
  • Vad är en spunk?? Det kan man verkligen fråga sig. Troligen vet inte ens Pippi detta – fast hon går minsann och letar spunk en hel dag tillsammans med Tommy och Annika. Och eftersom ingen riktigt vet – så kan alla skriva en egen berättelse om vad ”spunk” är för dem. Eller rita en bild.
  • Ut i världen: Vad heter Pippi på grekiska? Hur många språk finns Pippi översatt till? Hur ser Pippi ut i Tyskland?
  • Denna Pippi sprider ju mängder av citat omkring sig – varför inte låta dessa bli utgångspunkt för diskussioner? Ta till exempel mycket brännbara ”Lever vi inte i ett fritt land, kanske? Får man inte gå hur man vill?” (sagt av Pippi i Pippi Långstrump) som ju kan vara intressant i coronatider. Eller underbara ”Nej, jag lider inte av fräknar”, sa Pippi. Då förstod damen. Men så kastade hon en blick på Pippi och utbrast: ”Jamen, kära barn, du har ju hela ansiktet fullt med fräknar!” ”Javisst”, sa Pippi. ”Men jag lider inte av dom. Jag gillar dom! Gomorron!” (ur Pippi går i affärer)

Citaten ovan finns, tillsammans med många fler, här på Pippis sidor på astridlindgren.com

Och på Pippis egen 75-års-kalas-hemsida på astridlingren.com finns en hel lista med olika aktiviteter att göra i skolan. Ofta även med arbetsmaterial, eller länkar till vidare information och material!

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.