En tur till Jämtland

Linda
Jag har egentligen ingen relation alls till Jämtland, mer än att jag åkt skidor i Åre ett par gånger. Däremot så har jag läst ett gäng böcker som utspelar sig är och tipsar därför om en litterär resa norrut (för mig då, söderut för vissa såklart).

Som lärare hägrar sommarlovet och även om det är bra mycket kortare än det varit är de där extra sommarveckorna speciella. Hanna i Marie-Louise Marcs bok Juni, juli, halva augusti har sett fram emot ett sommarlov på tur i Europa, men får istället ta hand om sin mormor som brutit benet. Att det är hon som ska åka dit är enligt hennes närstående helt naturligt. Hennes föräldrar är upptagna pensionärer som behöver titta till huset i Marbella några veckor, systern Sara har ett viktigt jobb och en familj att tänka på, men Hanna hon är ju ensamstående och dessutom lärare med sommarlov. Klart hon ska åka till mormor den lilla byn Storsjöhöjden. Nu blir det en på många sätt trevligt och definitivt händelserik sommar.

Författaren tillbringade själv sina sommarlov i Jämtland och berättar i en intervju i Allt om resor om platser hon tycker extra mycket om att besöka. Byn Storsjöhöjden finns däremot inte på någon karta varför placeringen på vår sommarkarta får bli ungefärlig. Verklighetens getbonde tillverkar sin ost i Raftsjöhöjden,så där får nålen sitta.

Elin Olofsson är född och uppvuxen i Offerdalen och skriver om Jämtland. Senaste boken Herravälde utspelar sig  i Anviken och året är 1921. Huvudpersonen Alice, den unga frun på Silvernäs herrgård, tvingas ta större ansvar när hennes man Fredric drabbas av ett slaganfall. Herrgården var hennes föräldrars och hon har vuxit upp i byn, men få verkar ta henne på allvar. Med hjälp av förmannen Halvard lyckas hon ge de anställda sin veckolön, men det visar sig snart att hennes man inte direkt varit någon ekonomisk stjärna och pengar saknas.

Flera av Olofssons böcker utspelar sig i den fiktiva byn Gärningsberg, som är en ordlek som döljer Offerdalen. Motsatsen till offer är gärningsman och motsatsen till berg är dal, dvs Gärningsmannaberg som förkortas till Gärningsberg. Debuten Då tänker jag på Sigrid utspelar sig här och det är hit huvudpersonen Hanna flyr när livet i Stockholm krackelerar. I romanen Gånglåt reser en åldrad sångerska tillbaka till sin släktgård i Gärningsberg för att skriva sina memoarer.

Vill ni veta mer om Jämtlands kvinnor rekommenderar jag Elin Olofssons sommarprat från 2018 där hon låter landsbygdens kvinnor få uppmärksamhet i radio. Det hör inte till vanligheterna.

Sedan går det självklart inte att skriva ett inlägg om litteratur från Jämtland utan att nämna Kerstin Ekman. Jag har läst och uppskattat flera av hennes böcker, men har faktiskt den numera klassiska Händelser vid vatten som utspelar sig i den fiktiva jämländska byn Svartvattnet kvar att läsa. Själv var Ekman bosatt i Valsjöbyn i Krokoms kommun.

 

Photo by Jon Flobrant on Unsplash från Gäddede i Strömsunds kommun

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →

2 tankar på “En tur till Jämtland

  1. Det finns även Solveig Vidarsdotters deckarserie som utspelar sig i Gäddede och Frostviken långt upp i Jämtland vid norska gränsen (Islossning, Nässelvrede och Rävlystnad). I någon av böckerna är de till exempel vid Hälingsåfallet som är en oerhört vacker svensk canyon.

Kommentarer är stängda.