Kategorier
Barnbokskoll

John Bauer och hans arvtagare

I sommar ska vi ut i naturen och när jag funderade på inspiration kom jag att tänka på John Bauer. Något mer naturromantiskt, trolskt och svenskt är svårt att hitta. Prinsessor, troll och väsen som smyger runt i våra skogar. Jag minns tyvärr när jag som liten fick en bok med John Bauer-sagor och blev djupt besviken över att det inte var något mer spännande än en brun tråkig bok, men i vuxen ålder har jag verkligen lärt mig uppskatta magin och romantiken. Även om jag måste säga att det är väldigt mycket blonda, smala, nakna prinsar och prinsessor och kan väl tycka att det idag hade kunnat vara lite bättre inkludering.

Jag ska inte begå samma misstag och trycka Tuvstarr, vättar och älvor i händerna på mina små. Inte direkt i alla fall. Det ska få smyga på dem lite. Däremot finns det arvtagare till Bauer idag att plocka fram. John Holmvall har skrivit och tecknat en bilderbok och två serieböcker, klart inspirerade av Bauer. Det är älvor, troll och andra väsen och framför allt väldigt fina bilder som andas magi.

Själv är jag intresserad av Frédéric Brrémauds serie Videvill som jag tänkte kolla upp nästa gång jag är på lokala biblioteket men den är för svår för mina småttingar. Bilderna verkar däremot väldigt fina.

En annan serieroman med vackra naturbilder och magi är Norrsken av Malin Falch. Den utspelar sig visserligen i Norge, men den skandinaviska skogsromantiken känns igen. Den kan jag absolut tänka mig att min äldsta skulle gilla, men då börjar vi leta oss väl långt ut i fantasy-land och tappar länken till dagens skog och mark.

Hur som helst är det roligt att det finns så mycket saga att hitta även i våra svenska skogar och genren med böcker om oknytt har vi inte ens börjat snegla på än. Bra att veta att vi har en del kvar.

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.