Kategorier
Romankoll

Kulturkollo tipsar: Tillbringa en stund i Huskvarna

linje-ulrica

Det här tipset hade jag på gång under vårt ”Vi stannar i Sverige”-tema, men då gick ”resan” bara till Köpinge. Men det passar utmärkt att skriva om Ewa Klingbergs Huskvarna-svit nu också som ett tips.

Nyligen kom den femte och sista delen Falska toner och söta vinbär som har ett härligt och somrigt omslag. Handlingen tar sin plats på Brunstorps gård utanför Huskvarna där Therese hyrt ett rum över sommaren för att i lugn och ro avsluta en bok om svensk historia. Hon har tyvärr tappat skrivflytet och är alltför lättdistraherad. Både de fina omgivningarna kring gården och en tystlåten biodlare lockar mer än att sitta vid skrivbordet. Parallellt berättas historien om Agnes som levde på samma plats för 150 år sedan. Hon försöker rädda sin fars vinbärsvins-tillverkning och tar plats hos en konkurrerande tillverkare för att ta reda på hemligheten bakom deras rikliga skördar och kanske också komma över receptet på deras vin.

Det är det här jag tycker bäst om med Ewa Klingbergs böcker, blandningen mellan en nutida berättelse och en historisk berättelse som på något sätt har beröringspunkter. Författaren gör det så bra och ofta är den dåtida berättelsen den som ger mig allra störst behållning. Hon berättar ofta om starka kvinnor som bryter mot sin tids förväntningar på kvinnans roll.

Falska toner och söta vinbär med sitt somriga tema passar fint att läsa just nu, men läs med fördel hela serien. Det är löst sammanhållna och personer från en bok kan dyka upp en i annan på ett fiffigt sätt. De går också fint att läsa fristående.

Brunstorps gård finns på riktigt, så om man har möjlighet är ett besök IRL på trädgårdscaféet också ett alternativ.

Här här samtliga titlar i Huskvarna-sviten:
Manglade dukar och vikta servetter
Lånat silver och krossat glas
Vaxade juveler och brända hjärtan
Sprucket läder och svikna löften
Falska toner och söta vinbär
 

Av Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.