Du behöver inte åka långt för att uppleva dramatik

linje-ulrica

Jo, jag vet att författaren Mattias Edvardssons bok Goda grannar inte utspelas i Löddeköpinge, utan i den fiktiva orten Köpinge, men om man bara har något litet hum och lokalkännedom om Lödde (som man säger) är tydligt att han lånat mycket från sin egen hemort, som ligger ett stenkast från min hemort Lund. Jag hoppas dock att han har trevligare grannar än karaktärerna i boken.

Edvardsson följer upp sin succéroman En helt vanlig familj med ytterligare en spännande roman. ”En roman om ett brott” står det på omslaget, men i mina ögon är det är inte en kriminalroman eller traditionell spänningsroman utan väldigt mycket en relationsroman.

Boken börjar med en olycka. I det lugna radhuskvarteret blir Bianca påkörd av sin granne Jacqueline som inte hinner stanna när hon svänger in på gatan samtidigt som Bianca kommer cyklandes på väg till affären för att handla det sista till familjens fredagstacos. I denna helt vardagliga miljö slår olyckan till och idyllen rämnar.

I centrum för berättelsen finns Mikael och Bianca som flyttat från Stockholm till den skånska småstadsidyllen med sina två barn för att få en nystart. Micke ha fått jobb som lärare på den lokala högstadieskolan och Bianca hoppas på att snabbt hitta nytt jobb som mäklare. På gatan bor redan Jacqueline och hennes tonårsson Fabian. Hon har levt ett kringflackande liv som fotomodell, men har sökt sig till Köpinge för att skapa en stabil tillvaro för Fabian aldrig riktigt har varit som andra barn. Men hon gör ofta dåliga val när det gäller relationer och gör det svårt för henne att styra rätt. Vi får också lära känna Ola som lever ensam efter en skilsmässa och pensionärsparet Gun-Britt och Åke som bott i huset sen det var nytt och som har koll på alla grannarna.

Medan Bianca kämpar för sitt liv på intensiven ger oss författaren på ett skickligt sätt glimtar av händelser och relationer på gatan, mellan grannar och mellan familjemedlemmar. I det som från början så självklart verkat som en sorglig olyckshändelse sås tvivel hos läsaren – kan detta vara en överlagd handling?  Bokens kapitel utspelas ömsom efter olyckan och ömsom efter, och berättarrösten växlar mellan Mikael, Jacqueline och Fabian. Skiftet i både tids- och berättarperspektiv skapar ett enormt bra läsdriv och för historien framåt  på ett sätt som gör det nästan omöjligt att sluta läsa. En obehaglig tryckt stämning stegrar i takt med att jag som läsare får veta mer och mer om vad som döljs bakom radhusdörrarna. Karaktärerna är, trots de till början schablonartade dragen, väldigt mänskliga. Precis som i sin förra roman använder Mattias Edvardsson små förändringar i perspektiv och fokus för att ändra bilden av sina karaktärer och det leder i det här fallet till en på samma gång väntad och överraskande upplösning. Det här är en bok man inte ska berätta för mycket om för den som inte har läst den.

Goda grannar är ytterligare en riktigt spännande, välskriven och smart roman av Mattias Edvardsson och jag tror att den kommer att läsas i många hängmattor, solstolar och soffhörnor i sommar.

 

 

 

 

Titel: Goda grannar
Författare: Mattias Edvardsson
Förlag: Forum
Utgivningsår: 2020

 

Läs också gärna Kulturkollo konfererar om författarens bok En helt vanlig familj  (men varning för spoilers) och Mattias Edvardssons gästinlägg ”Skriver om hemma” om att som författare gräva där man står.

Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

Visa alla inlägg av Ulrica →