Temat för månaden är återvända och återvänder till Hjalmar Söderbergs Doktor Glas (följ länken och läs Carolinas härliga text) gör Bengt Ohlsson i sin nya roman Helga. 2004 skrev Ohlsson augustprisad roman ur pastor Gregorius synvinkel (Gregorius) och nu är det alltså dags att lära känna pastor Gregorius fru Helga.
Helga av Bengt Ohlsson utspelar sig 30 år efter att Helga blir änka, hon är när Gregorius dör gravid med en dotter och Helga låter alla tro att Signe är Gregorius barn. I själva verket så vet både hon och Klas Recke att Signe är hans, Klas har lovat att inte ta kontakt med Helga och inte heller med Signe men så får både Klas och Helga var sitt brev. Det gäller en antikhandlare som hittat en dagbok i en sekretär, dagboken är doktor Glas och innehållet i den rubbar både Helgas borgerliga liv med sin nye make och Reckes tankar om att lära känna sin dotter. Signe är dessutom gravid och tankarna på dotterns graviditet väcker Helgas minnen från den sommaren då hon själv blev gravid, nu är det högsommar igen och de avslöjanden som finns i dagboken skakar om Helga. Utöver Helga och Reckes personliga kriser så är det politiska läget i Europa instabilt och i den högreståndsmiljö Helga lever så är det för många det självklara att sympatisera med Tyskland.
Det här är en roman som väcker många moraliska frågor, livslögnen som Helga levt med har förvägrat Signe hennes far och Helga funderar på vilket liv hon och hennes dotter skulle fått med Klas Recke, vilket liv de skulle fått om Signe skulle vuxit upp som oäkting. Precis som i ursprungsberättelsen, Doktor Glas, så får man i Helga ta del av huvudkaraktärernas egna tankar och reflektioner och det gör boken mycket spännande att läsa. Jag inser att jag är för dåligt beläst för att kunna se alla kopplingar till Doktor Glas fullt. I podden Verket från 29 september 2021 kan man höra ett intressant samtal om Doktor Glas och så här i efterhand skulle jag lyssnat på den innan jag läste. Ellen Mattson säger i den att Doktor Glas är den sortens klassiker som man aldrig blir färdig med och de frågor den väcker gör att man vill återkomma till gång på gång. Den har inspirerat till dramatiska uppsättningar, filmer och ett antal vidarediktningar exempelvis Mordets praktik av Kerstin Ekman. Helga av Bengt Ohlsson är en av de fortsättningar som skrivits utifrån grundberättelsen och jag tyckte mycket om det jag upplever när jag läser.
Ljudboken läses av Livia Millhagen och hennes inläsning är fin.
Vill man läsa ännu en roman ur Helgas perspektiv finns också den nyutkomna Fru Gregorius av Åsa Nilsonne att läsa. Har någon läst?