3 x italiensk krim

Jag missar aldrig ett tillfälle att tipsa om Ilaria Tutis fantastiska serie om kriminalkommissarie Teresa Battaglia; Blommor över helvetet, Den sovande nymfen och Askans dotter. Teresa är utredare och profilerare och hennes skarpa hjärna har lett henne rätt under många mordutredningar. Nu brottas hon med en begynnande alzheimer som stadigt försämras.

Det här är en serie som förutom att den är mörk och suggestiv och väldigt spännande också har ett väldigt vackert språk. Det sköra hos människan går hand i hand med det brutala. Den utspelar sig också i Dolomiterna, och de dramatiska och isolerade omgivningarna utgör den perfekta fonden till allt som utspelar sig. En läsupplevelse utöver det vanliga, som också blivit en tv-serie: Fiori sopra l’inferno: I casi di Teresa Battaglia. Jag har inte lyckats hitta om vi även får se den på svenska kanaler eller streamingtjänster. Böckerna är utgivna på Bazar förlag.

I mitt andra tips håller vi oss kvar i Dolomiterna, och det är Ondskans innersta väsen av Luca D’Andrea. Den handlar om en amerikansk dokumentärfilmare som åker till en avlägsen alpby för att ta reda på vad som hände i trakten trettio år tidigare när tre bybor hittades lemlästade. Är det en mänsklig mördare, eller är det något ondskefullt som vilar inne i grottorna? Här är det en tät klaustrofobisk stämning som hela tiden balanserar mellan verklighet och det övernaturliga. Den här boken kom ut 2017, på Wahlström & Widstrand. Efter det har D’Andrea skrivit ytterligare en roman, men den har inte blivit översatt.

Tredje tipset är en true crime, Monstret i Florens av Douglas Preston och Mario Spezi. Preston är en amerikansk journalist som tillsammans med italienske kriminalreportern Spezi dyker in i jakten på den ökände seriemördaren Monstret i Florens, och blir själva anklagade för att vara inblandade.

Det här är en helt galen och horribel historia om jakten på en mördare som ännu går fri. Mellan åren 1974-1985 mördades 14 personer när de parkerat med sina bilar för att ha en romantisk stund bland Florens kullar. Det är en omfattande utredning som omfattar hundratusen män som undersökts, gravar har blivit uppgrävda, ockulta sekter och satanism har blandats in, och män har dömts och friats. Det är verkligen en upplevelse att läsa den här historien, och man kan definitivt slå fast att verkligheten överträffar dikten.

Det finns en hel del skrivet om seriemördaren i Florens, och ett antal dokumentärer, bland annat på Netflix. Just den här boken kom ut 2010 och sedan dess har det hänt fler saker i utredningen. Dock inget som tagit utredningen i mål och avslöjat mördaren.

Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer och älskar episka läsäventyr såväl som feelgood, blodiga styckmord och krimgåtor.

Visa alla inlägg av Lotta →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.