Är du en pelargonista?
Den frågan fick jag igår när jag mötte en sann pelargonentusiast på Pelargonmuseet i Morlanda. Svaret på den frågan är nog nej, men jag gillar den anspråkslösa blomman. Den som man ska glömma att vattna emellanåt, klarar en liten trång kruka och mager jord. Den blomman passar en sån som jag. I Elsa Beskows Sagan om den lilla, lilla gumman är den röda pelargonen i plåtburken den blomma som förgyller den lilla, lilla gummans stuga och på något vis så är pelargonen djupt förankrad i den svenska sommaren. På min altan vid stugan står min mårbackapelargon som jag köpte på Selma Lagerlöfs Mårbacka 2020 och sedan dess har övervintrat och tagit många, många skott på. Den har ljuvliga rosa blommor och vill man se många olika sorter så är det perfekt att ta en sväng förbi just det fina Pelargonmuseet i Morlanda på Orust. Just nu är de flesta sorterna i full blom och man kan se ett gäng varianter: tulpanpelargoner, stjärnpelargoner, brokbladiga pelargoner, dvärgpelargoner, rosenknoppspelargoner och zonarticpelargoner. Jag fick mig, som enda besökare, en rejäl föreläsning om olika sorter och såklart köpte jag en raritet med mig hem. Önska mig lycka till med min nya familjemedlem Lara Peter, en art i familjen zonartic som blommar vackert i korallrosa – om den lilla sticklingen överlever!
PS. Experten säger till mig att gödsla med enbart guldvatten – 1 del urin till 10 delar vatten. Nu är det bara att kissa på 🙂

Praktbibeln för pelargonälskare är Karin Martinssons Pelargoner – Kulturarv i kruka. Mitt exemplar är vältummat och jag ser att den nu inte finna att köpa längre. På Bokbörsen finns begagnade exemplar och jag kan verkligen rekommendera den. Tant eller inte så är pelargoner spännande att lära sig mer om.