Kategorier
Barnbokskoll Romankoll Ungdomsbokskoll

Ingela Korsell boktipsar

Foto: © Thron Ullberg

Ingela Korsell är aktuell med den kommande barnbokserien Pax (9-12 år) som hon skriver tillsammans med deckarförfattaren Åsa Larsson. Ingela och Åsa började sitt samarbete med att skriva barnradioföljetongen ”Spöket som försvann” för SR.

Ingela Korsell är författare och doktorand i pedagogik, med en bakgrund som grundskollärare. Idag delar hon upp sin tid mellan att skriva skönlitterärt för ”den magiska mellanåldern”, läroböcker och lärarhandledningar inriktade på läsförståelse, skriva på sin avhandling om läs- och skrivundervisning, och att undervisa om barns skriftspråkande (literacy) på Örebro universitet. Hennes tidigare barn- och ungdomsböcker är Den svarta handsken (2006) och Gruvfruns hemlighet (2013)


 

Oskar i Paradiset (9-12 år) av Margareta Lindberg är en rolig, finurlig och spännande bok som passar perfekt som högläsningsbok. Huvudpersonen Oskar är en riktig forskartyp, det vill säga en sådan som gillar att ta reda på hur saker hänger ihop. Varför heter t.ex. familjens nya hus Paradiset? Och vem av grannarna är det som skriver deckare under det påhittade namnet Bo Treberg? Förutom Oskars härliga familj får läsaren lära känna många andra roliga karaktärer, t ex. sura Jansson, gubben Frid, Fru Berggren och hennes son som är professor. Samtidigt som man försöker klura ut alla små mysterier så får man skratta. Oskar i Paradiset är en charmig bok som man bra av helt enkelt. Läs också gärna fortsättningen Dubbeltriss i Paradiset.

Konsten att ha sjukt låga förväntningar (13-18 år) av Åsa Asptjärn är också en humoristisk bok. Men det är humor med en mörk bottenklang, vilket inte är något negativt i det här fallet, tvärtom. Huvudpersonen Emanuel Kant är en kille i 9:an som kämpar för att komma upp i den stenhårda klasshierarkin. Han och hans enda kompis Tore (som alltid har gummistövlar och en keps med öronlappar) har låg status. Det är en bok om vänskap, om tonårstid, om hur långt någon är beredd att gå för att ”få höra till”. Som läsare fnissar man åt alla dråpliga situationer Emanuel Kant hamnar i. Ja, ibland tar man till och med fram ”skämskudden”. Och emellanåt tycker i alla fall jag inte om huvudpersonen, som faktiskt är väldigt elak mot sin kompis Tore. Men jag gillar boken, för författaren kommer liksom åt det svåra via humorn, och det är bra. Riktigt bra.

Hon är inte jag (vuxen) av Golnaz Hashemzadeh är en bok som berör på djupet. På riktigt.  Det handlar om en liten flicka som kommer till Sverige på 1980-talet tillsammans med sina föräldrar, som är politiska flyktingar från Iran. Som läsare får man följa hur det är att växa upp i Sverige som tjej med invandrarbakgrund. Flickan drivs hårt av både sin pappa och sedan alltmer av sig själv för att lyckas i det svenska samhället. Bli någon. Bevisa något. Vara bäst. Vara stark. Och visst kan man säga att hon lyckas, i alla fall på ett sätt. Men till vilket pris? Det är många funderingar som snurrar i mitt huvud under och efter läsningen. Boken har en lång och komplex eftersmak, vilket bara de bästa läsupplevelserna ger. Citerar Anneli Jordahl som jag tycker skriver så pricksäkert: Den här bokentänker jag sätta i händerna på dem som påstår att det är varje individs ambitioner som avgör på vilken social nivå man hamnar i det svenska samhället. Romanen visar med all tänkbar tydlighet att genus, klass och etnicitet alltid präglar maktstrukturerna. Men också att sociala underlägen kan alstra användbar urstyrka” (Sydsvenska Dagbladet 2012-08-17). Hon är inte jag är en berättelse som liksom kryper innanför skinnet på mig. Den ger ett inifrånperspektiv som gör att jag som läsare får nya insikter som vidgar och berikar min värld – litteratur när det är som bäst, med andra ord. Läs den vetja.

Ingela Korsell

 

Utlottning!

Är du nyfiken på Ingela Korsells tidigare barn- och ungdomsböcker? Nu har du chans att vinna bägge hennes Den svarta handsken och Gruvfruns hemlighet i ett paket. Gör så här: Skriv ett inlägg med ett riktigt bra boktips, och länka din blogg i kommentarsfältet (3 lotter) eller sprid ordet om Kulturkollo i sociala medier (FB: 1 lott, Twitter: 1 lott). Om du gör alla delarna så kan du totalt få 5 lotter. Glöm inte att länka samt lämna en mejladress i kommentarsfältet nedan. Du har fram till fredag 27/8 på dig att delta.

Av Kulturkollo

Ett bloggkollektiv som drivs av åtta erfarna bokbloggare. Tillsammans täcker vi ett stort antal genrer och tanken är att erbjuda såväl bredd, som boknörderi i det lilla.

8 svar på ”Ingela Korsell boktipsar”

Jag antecknar alla men blir särskilt glad för Oskar i paradiset, bra högläsning är vi alltid på jakt efter i familjen!

Helena: Hoppas ni kommer gilla den lika mycket som jag, mina egna barn och mina elever gör och gjort. En riktig klassiker.

Jag blir också glad över ett högläsningstips – Oskar i paradiset har jag missat. Åsa Asptjärn har jag tänkt läsa ganska länge nu, men nu blir jag ännu mer sugen.

Carolina: Blir glad att du blir sugen att läsa Asptjärns bok. En bra bok att diskutera både det ena och andra. Hurra för alla boktips man får på den här bloggen! 🙂

Stängt för kommentering.