Kategorier
Kulturkoll Romankoll Ungdomsbokskoll

Mattias Edvardsson boktipsar

Mattias Edvardsson är författaren och gymnasieläraren som just släppt sin tredje roman. Debuten hette Dit drömmar färdas för att dö och i våras kom Där framtidens fötter vandrar. Den här gången har han skrivit en bok som vänder sig lite extra till unga läsare därför passar han på att tipsa kulturkollos läsare om tre bra ungdomsböcker.


edvardsson porträtt _DSC3017 (1)
Foto: Privat

Tyvärr finns det vuxna som inte läser ungdomsböcker. Jag är rädd att många av dem inte vet vad de går miste om. Själv började jag plöja ungdomsböcker mest för jobbets skull, för att kunna diskutera romanerna med mina elever. Idag läser jag ungdomsböcker för min egen skull, för att jag älskar många av dem, på samma sätt som jag älskar många så kallade vuxenromaner. Ungdomsböcker är böcker för människor som är unga, känner sig unga eller någon gång har varit unga. Passar du in i målgruppen så kommer här tre förslag på riktigt bra ungdomsromaner:

Elin Nilsson: Flyt som en fjäril, stick som ett bi

En sån där bok som liksom har allt. Ett mästerverk i fråga om gestaltning och språk. Fastän jag aldrig varit fjortonårig tjej eller särskilt intresserad av simning eller över huvud taget i närheten av något datorspelsberoende så får den här boken mig att fatta alltihop. Det är en bergochdalbana av känslor och beskrivningen av den komplexa vänskapen som kan vara så svår i tonåren svider verkligen i magen.

Klara Krantz: Ge mig arsenik

En unik liten pärla om en 15-åring som brottas med tonårens alla vedermödor, som går sin egen väg och etablerar en förbjuden relation med sin lärare. Det är närgånget och berör de där tankarna och känslorna som vi inte alltid talar högt om. Alltihop skrivet på ett härligt sprakande språk.

Jandy Nelson: Himlen börjar här

En bok är inte bättre än sina karaktärer. Och Jandy Nelsons karaktärer är förbaskat underbara. Lennies älskade syster Bailey har dött och Baileys pojkvän är den ende som kan trösta henne. Men så kommer han lite för nära. Och samtidigt börjar en ny kille på skolan, en som är så där oemotståndlig, både för läsaren och Lennie. Förbered dig på att både skratta och gråta hejdlöst när du ger dig in i Lennies universum.”

Mattias Edvardsson

 

Foto: Anna Johansson


Utlottning!

Nu har du chans att vinna ett exemplar av Mattias Edvardssons nya ungdomsbok Stå ut eller ett exemplar av han fina samtidsroman Där framtidens fötter vandrar. Gör så här: skriv samman ditt eget bästa ungdomsboktips och länka oss i ditt inlägg (3 lotter) eller sprid ordet om Kulturkollo i sociala medier (FB: 1 lott, Twitter: 1 lott) och lämna kommentar inklusive länk(ar) hos oss. Om du gör alla delarna så kan du totalt få 5 lotter. Glöm inte att berätta vilken av böckerna du vill vinna och lämna en mejladress i kommentarsfältet. Du har fram till fredagen 29/8 kl 16.00 på dig att delta.

Av Kulturkollo

Ett bloggkollektiv som drivs av åtta erfarna bokbloggare. Tillsammans täcker vi ett stort antal genrer och tanken är att erbjuda såväl bredd, som boknörderi i det lilla.

9 svar på ”Mattias Edvardsson boktipsar”

Jag känner verkligen igen mig. Läste ungdomsböcker för jobbet, men gör det nu för min egen skull. Det är en underskattad genre.

Jag tipsar ungdomsböcker till vuxna på biblioteket där jag jobbar så fort jag får en chans, men det finns ett motstånd där tyvärr. Jag läser mycket ungdomsböcker för att det finns så många bra.

Klara Krantz bok har jag läst och tyckte mycket om. Kanske lite extra för att jag själv haft en femtonåring helt begeistrad av Håkan i huset. Håkan och Kent.

Tack för bra tips. Blir mest att jag läser ungdomsböcker för att kunna tipsa mina elever. Mattias Edvardssons ”Stå ut” ska jag definitivt läsa. Gillar hans sätt att skriva och gestalta.

Ja, ja, ja. Alla tre är så bra. Och jag som så sällan läser böcker utan kärlekshistorier är extra imponerad av Elin Nilssons böcker där det inte är fokus på romantisk kärlek.

Ser också hemskt mycket fram emot Nelsons nya!

Rekommenderar varmt senaste boken Där framtidens fötter vandrar, den är vansinnigt bra! Stå ut ska jag läsa snarast, så snart huset är sålt och vardagen inte bara innehåller kakelskrubb och köksluckeputsning. 🙂

Stängt för kommentering.