Anna Lihammer boktipsar

IMG_20140817_111151 (1)
foto: Privat

Anna Lihammer är en ny favoritförfattare som skriver ohyggligt spännande historiska deckare.  De utspelar sig i Sverige på 30-talet och nu tipsar Anna kulturkollos läsare om två böcker hon inpirerats av under skrivandet av Medan mörkret faller.


 

Tjugotalets Berlin. Orden leder tankarna till mångfald, vetenskap, sexuell frihet. Till glamouren i musikalen Cabaret, till modernitet och konstnärligt nytänkande. Till en plats som kanske mer än någon annan symboliserar ”det glada tjugotalet” och dit människor vallfärdade för att ta del av det. Fyrtiotalets Berlin leder tankarna någon annanstans. Till det totala förtrycket, ohyggliga förföljelser, och civilisationens kollaps. Till mänsklighetens allra värsta sidor, till något som aldrig någonsin får hända igen.

 Musikalen Cabaret inspirerades av romanen Farväl till Berlin av Christopher Isherwood, en bok som med skärpa och närvaro beskriver övergången från 1920-tal till 1930-tal. I målande personporträtt och platsbeskrivningar skildras tjugotalets Berlin i hela sin sprakande mångfald. Överklass, underklass. Kärlek, vänskap, sexualitet, svartsjuka. Finkultur, nattklubbar. Övergången till det nazistiska trettiotalet följs genom huvudpersonens ögon. Genom hur han ser hur människor börjar glida, hur personer i hans omgivning utvecklar nazistiska sympatier eller drabbas svårt av dem. Vi får följa hur det började med ord, språk och propaganda och för att sluta med brutalt våld och terror. I romanens slut har huvudpersonen flytt Berlin sedan nazisterna tagit makten 1933, medveten om att han inte bara lämnat en stad efter sig utan också en värld.

 Berlin under det tidiga fyrtiotalet möter vi i Hans Falladas roman Ensam i Berlin – en rasande och förtvivlad skildring av en tillvaro där mångfalden förstörts och den nazistiska regimens terror är total. En tillvaro där skräck och förtryck regerar, där våldet slår åt alla håll och där människovärdet inte längre existerar. Boken baseras på en verklig historia om ett äkta par som sedan de mist sin ende son i kriget i ilska och vanmakt skrev samhällskritiska meddelanden som de placerade ut runt omkring i Berlin. För detta skulle de komma att få betala med döden. I Falladas bok finns inga stora hjältar, bara två ensamma människors kamp mot en regim de hatar för vad den gjort med deras egna liv. Boken berättar om det förtryck, den skräck och den brutalitet som präglar livet i en totalitär stat. Om förtvivlan och maktmissbruk, om försök att behålla värdigheten i en tillvaro som sedan många år fallit sönder, om medlöperi och fanatism.

 Avståndet mellan de två olika världar som romanerna beskriver är ungefär tio år. Ungefär tio år tog den, vägen från frihet och mångfald över en medveten förstörelse till ett liv präglat av förföljelse, skräck och terror. Det är inte så lång tid. Steget från hat och ord till organiserade förföljelser var inte längre än så när nazismen väl tagit den politiska makten.

Anna Lihammer


Utlottning!

Nu har du chans att vinna ett exemplar av Anna Lihammers Medan mörkret faller. Gör så här: skriv samman ditt eget bästa tips på historisk spänningsroman och länka oss i ditt inlägg (3 lotter) eller sprid ordet om Kulturkollo i sociala medier (FB: 1 lott, Twitter: 1 lott) och lämna kommentar inklusive länk(ar) hos oss. Om du gör alla delarna så kan du totalt få 5 lotter. Glöm inte att lämna en mejladress i kommentarsfältet. Du har fram till fredagen 29/8 kl 16.00 på dig att delta.

Kulturkollo

Ett bloggkollektiv som drivs av nio bokbloggare. Tillsammans täcker vi ett stort antal genrer och tanken är att erbjuda såväl bredd, som boknörderi i det lilla.

Visa alla inlägg av Kulturkollo →

6 tankar på “Anna Lihammer boktipsar

  1. Musikalen Cabaret är en av mina absoluta favoriter men jag har inte läst boken. Nu blir jag verkligt sugen på att göra det!

  2. Ser fram mot att läsa ”Medan mörkret faller”. Har jag tur är min mailadress: ulla.b.olofsson@telia,com

Kommentarer är stängda.