Kategorier
Barnbokskoll Romankoll

Mårten Melin boktipsar

Foto: Susanne Adolfsson

Mårten Melin skriver för barn och ungdomar. Han skriver poesi, han skriver lättläst och han skriver vanliga kapitelböcker. Det kan handla om magi och brakande fantasi mitt i en verklig vardag, som i Jävla Lucia, Som trolleri eller i böckerna om Skogsbingelskolan (Förvandlad m fl).Det kan också handla om ung kärlek, som i böckerna om Måns och Emma, och som i hans allra senaste bok: Lite mer än en kram.
Mårten Melin sitter på stol nummer 12 i Svenska Barnboksakademin.


Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov:
Jag vill tipsa om en bok, men den är så mycket så det är som att skriva om hundra böcker på en och samma gång. Den är rolig, spännande, sorglig, romantisk, tramsig, samhällskritisk, mystisk och innehåller inte bara en katt som går på bakbenen och skjuter med pistol, utan även ett naket hembiträde med ett kusligt ärr på halsen. Att beskriva handlingen i det här ganska korta inlägget låter sig inte göras, men för att parafrasera en gammal bioaffisch som brukade hänga härhemma: Det händer en hel del i boken.

Det är typ halva livet sedan jag läste Mästaren och Margarita första gången, men det har blivit ytterligare gånger sedan dess. Ärligt talat blir jag sugen på att läsa den igen nu när jag skriver det här. Jag älskar bokens språk, vilt och kvickt, i särdeles fin översättning av Lars Erik Blomqvist. (Inte för att jag behärskar ryska och kan jämföra men en del saker vet jag bara!)

Jag skrev en bok som heter Jävla Lucia för åtta år sedan, jag hade tänkt knycka en hel massa från Mästaren och Margarita men så mycket blev det kanske inte. Jo, katten snodde jag, och det där med att göra ont och verka gott (som Bulgakov i sin tur stal från Faust) men annars blev det mer lånat från en annan gammal bok, en bok som till skillnad från Mästaren är rejält bortglömd: Prins Lucio av Marie Corelli. (Bra tips: Sno idéer från sådant som inte många andra har läst eller sett, du framstår som mer originell då.)

Det är inte särskilt ovanligt att ha den här boken som favvo, det är många som har det. Och det är väl just att det är en bok som har allt, något för alla. Och så den där katten då.

Mårten Melin


]Utlottning av Melins senaste bok!

Nu har du chans att vinna ett exemplar av Mårten Melins rykande färska bok  Lite mer än en kram. Gör så här: skriv ett eget inlägg med ditt bästa boktips och länka oss i ditt inlägg (3 lotter) eller sprid ordet om Kulturkollo i sociala medier (FB: 1 lott, Twitter: 1 lott) och lämna kommentar inklusive länk(ar) hos oss. Om du gör alla delarna så kan du totalt få 5 lotter. Glöm inte lämna en mejladress i kommentarsfältet. Du har fram till fredagen 29/8 kl 16.00 på dig att delta.

Av Kulturkollo

Ett bloggkollektiv som drivs av åtta erfarna bokbloggare. Tillsammans täcker vi ett stort antal genrer och tanken är att erbjuda såväl bredd, som boknörderi i det lilla.

9 svar på ”Mårten Melin boktipsar”

Jag har förstått att Mästaren och Margarita ska vara en helt galet infallsrik bok, nu är jag ännu mer sugen att läsa den 🙂

Jag blev så glatt överraskad när jag läste Mästaren och Margarita för ganska många år sedan. Jag hade trott att det var en tung ryss – men så var det en Carolina-bok, med magi och knasigheter. Jag gillade den mycket!

Älskar knasigheter! M och M finns på att-läsa-listan. Kan det vara Mårten som skrivit några bamseböcker? Skulle vara kul att läsa något själv istället för luringarna från Galna galaxen för äldsta sonen :-).

Ja, Mårten Melin skrev manus för Bamse förut. När han var och besökte skolan jag jobbar på för några år sedan så berättade han också (utöver om skrivandet och annat) lite om hur serier kommer till. Intressant!

Stängt för kommentering.