Kategorier
Ungdomsbokskoll

Christin Ljungqvist boktipsar

Christin Ljungqvist skriver ungdomsböcker som passar lika bra för vuxna. Nu är hon aktuell med sin tredje bok Rävsång, som knyter an till hennes två tidigare böcker. Här tipsar Christin om en favorit från sommarens läsning.

Bästa sommarläsningen i år var Mördarens apa av Jakob Wegelius. Jag vet, det är en ungdomsbok för de yngsta, det vill säga, de som tagit klivet bort från 9-12-hyllan och kanske befinner sig i 13-årsåldern. Eller som jag då, som är 30.

För det är grejen med Jakob Wegelius: han skriver böcker som har flera lager i sig. Sådant man som ung snappar upp och sådant man som äldre förstår undermeningen i. Jag får vibbar från Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón blandat med klassiska TinTin-äventyr av Georges Remi.

Jag blir rejält berörd av historien om Sally Jones, den tänkande, maskinskrivande apan som hamnar i än den ena, än den andra situationen just för att hon är apa. Här finns underströmmar av utanförskap, diskriminering, slaveri, och tydlig kärlek, medmänsklighet, empati. Porträttgalleriet är rikt och dessutom illustrerat i början av boken, vilket jag verkligen uppskattar (under läsningens gång bläddrar jag dit, till början, bara för att kolla gång på gång)! Illosarna berikar den här historien. Och vi får fara kors och tvärs över havet i olika slags skepp och skutor (ibland också flygplan), från London till Porto till Alexandria och Port Said.

Jag känner mig upplyst efter läsningen, och med ett ömt hjärta. För trots, eller kanske på grund av, att den riktar sig till unga har jag stor behållning av boken. Så pass stor, att jag sökt upp Jabok Wegelius tidigare böcker och tänker beställa hem dem! Särskilt Teckningar från Antarktis, då jag blev som besatt av Bea Uusmas Expeditionen: Min kärlekshistoria. Även om den boken drar sig åt norr, och den förstnämnda åt söder …

Som jag skrev: Mördarens apa, bästa sommarläsningen i år. Lämpade sig fint på en handduk vid Adriatiska havet.

Foto: privat

Av Kulturkollo

Ett bloggkollektiv som drivs av åtta erfarna bokbloggare. Tillsammans täcker vi ett stort antal genrer och tanken är att erbjuda såväl bredd, som boknörderi i det lilla.

5 svar på ”Christin Ljungqvist boktipsar”

Den blir jag sugen på, kanske den funkar till min åttaåring, som högläsningsbok om inte annat.

Lotta: absolut! Fick Mördarens apa som tips av min bokhandelschef, som högläser den för sin 9-åring samtidigt som hon älskar den själv. Såna böcker är ju kanon, verkligen. Pass på!

Stängt för kommentering.