Kategorier
Novellkoll

Anna listar 10 novellsamlingar du kan, borde, måste läsa

anna-top
Kan inte motstå – avslutar dagen med en liten, lista. 2013 var novellens år på min privata blogg, med en novellvåg i bokbloggarhavet skapades svallvågor ända till nobelkommittén … Well, kanske berodde det inte på just den vågen att Alice Munro fick ett välförtjänt pris men härligt för novellen var det med uppmärksamhet på många olika plan. Jag är en så’n som gillar noveller. För att kunna skriva en riktigt bra novell krävs de allra bästa författarna, att skala av och på några få rader bygga både karaktärer, miljö och handling är en svårbemästrad konst. Det kan lätt bli både platt och torftigt och precis som en bra novell kan få en att tappa andan så kan en dålig novell göra att man lägger ned hela genren. Det är ju synd. Därför kommer en högst personlig lista på riktigt bra novellsamlingar. Hoppas du hittar ett och annat tips!

Bland träden av Gyrdir Elíasson – skriver små korta texter som beskriver den isländska vardagen som den skulle kunna te sig just nu, så lägger han till en twist, han skruvar till och gör novellen allmängiltig i tid och rum. Nordiska representanten på listan. 

Det där som nästan kväver dig av Chimamanda Ngozi Adichie – texter om krocken mellan tradition och förnyelse, missförstånd mellan olika generationer, ungdomars utveckling mot starka vuxna och flickor och kvinnors utsatthet i ett patriarkalt samhälle. Hon är min författaridol, från Nigeria.

Främmande jord av Jhumpa Lahiri – berättelser om sökandet efter identitet, längtan efter att höra till och livet i exil. Suverän författare med indisk bakgrund.

Lantliga scener av Amos Oz – en samling noveller som vill berätta något om staten Israel, trots att landet, enligt Oz, står på osäker grund, trots att människorna febrilt letar efter det som en gång var eller det som en gång skulle bli så lever människorna stadigt och stilla, förtröstansfullt i sin lilla by. Oz är en författare från Israel som jag önskar får ett nobelpris en dag.

Ryska klassikerfyran – Novellixerna ger ett smakprov på de stora ryska berättarna i något kortare form än vanligt. Passade mig!

Samarbete med fluga av Lydia Davis – Jag skrev det där ordet på pappret, men han lade till apostrofen.  Provläs!  Amerikansk författare som utmanat novellens format.

Törst av Nawal el Saadwi – fantastisk samling texter om ett samhälle där kvinnornas försök till förändring möter många svårigheter både kulturella och religiösa. Feministisk ikon från Egypten. 

Trädgårdsfesten och andra noveller av Katherine Mansfield – klassiska noveller från en författare som dog ung. De utspelar sig i borgerlig miljö i början av 1900-talet innan kvinnlig rösträtt och innan världskriget. Mansfield växte upp i Nya Zeeland.

Vad vi pratar om när vi pratar om  Anne Frank av Nathan Englander – en samling som vi cirklade om på nätet. Verkligt bra texter att diskutera! Englander är New Yorkbo och utforskar den judiska identiteten.

 Vilken titel som helst av Alice Munro. Regerande nobelpristagare. Ytterligare presentation överflödig. Från Kanada. Passar väldigt bra att bokcirkla om.

 

Vilka novellsamlingar saknar ni i min lista? Har ni andra som ni tycker platsar? Tipsa mig gärna!

 

PS. Presentationen var i bokstavsordning – inte i favoritordning. De är alla favoriter.

PPS. Om man gillar noveller från hela världen så ska man kolla in Tranans berättarserie. Den har en geografisk bredd utan like!

PPPS. Nu är min dag slut. Vi hörs snart igen. Då kommer det att handla om noveller eller världslitteratur eller kanske något annat. Vem vet?

 

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.

15 svar på ”Anna listar 10 novellsamlingar du kan, borde, måste läsa”

Jag har jättesvårt för noveller, tegelstenskramare som jag är. Jag har aldrig riktigt förstått grejen…

Då är vi två Lotta. Är mycket skeptisk, men har några novellfavoriter som Chimamanda Ngozi Adichie (som är briljant vad hon än skriver) Jonas Karlsson och självklart Alice Munro. Tror att det har att gör med att jag inte orkar sätta mig in i nya miljöer och personer hela tiden. Det är krävande att läsa noveller.

Krävande och ofta läser man inte så mycket på en gång. Det passar iofs mig lite dåligt som vill sluka!

Jag har lärt mig att uppskatta novellen, inte minst genom din utmaning som du hade en gång i tiden Anna. Jag gillar skarpt idén om att ge ut enstaka noveller då de är lätta att ha med sig och ta till när man inte har ngt bättre för sig.

Det finns noveller som ljudböcker också, de är perfekta att lyssna på i ett väntrum eller på en kort resa.

Jag gillar verkligen noveller, men ändå blir det oftast romaner jag väljer att läsa… Dina tips var perfekta för mig, så tack för det! Vill också gärna lägga till Båten av Nam Lee på listan!

Tack för ditt tips om Båten. Jag har läst den och var antagligen lite splittrad när jag läste för jag var inte förtjust. Då. Det kan säkert ändra sig om jag ger den en ny chans.

Jag har, som Linda och Lotta ovan, svårt för noveller. Jag älskar de riktigt bra, Munros och ofta Joyce Carol Oates men jag har svårt att hitta de där fantastiska på egen hand så jag är väldigt tacksam för den här listan.

Har just startat en blogg, Novellbiblioteket.bloggo.nu där nya noveller kan presenteras genom att författare lägger in utdrag eller hela noveller som reklam för sina alster. Varje kapitel kräver lösenord som man betalar 15 kr per månad för. Hel novell alltså kostar 150kr. Man betalar på faktura med t.ex. Swich.

Stängt för kommentering.