We should all be feminists

Linda

Chimamanda Ngozi Adichies TED-talk med titeln We should all be feminists har modifierats och blivit en bok med samma namn. Texten är så välformulerad och så viktig att alla borde läsa den. Den börjar med hur Adichie berättar om sin vän Okoloma, som var den första som kallade henne feminist när hon var fjorton, att hon insett hur rätt han hade och vilken komplimang det var. Hon berättar också om vilka fördomar det finns om feminister och hur det fått henne att definiera sig olika över tid. Det räckte inte att kalla sig feminist, utan hon blev en glad, afrikansk feminist, som inte hatar män och som tycker om att använda läppglans och högklackade skor, men för sig själv, inte för någon man. För det finns så många fördomar om hur en feminist ska vara och vad som ska tolkas in i begreppet. En feminist hatar män och bh:ar. En feminist är alltid arg, tycker att kvinnor alltid ska bestämma, sminkar sig inte, rakar sig inte, använder inte deo. En afrikansk feminist hatar dessutom allt som är afrikanskt och hyllar det västerländska.

Vi får läsa om ojämlikhet och orättvisor, så självklara att vi knappt reagerar över dem. Det är sådana saker som skrämmer mig och som gör det självklart att kalla mig feminist. Vi är så vana vid orättvisor att vi inte ens reflekterar över den orättvisa som råder i världen. Män och kvinnor är inte lika mycket värda, har inte lika stor rätt att bestämma över sina liv och därför behövs feminism. I Nigeria är situationen för kvinnor en annan än den i Sverige. Där behöver fler vanor brytas, men det gäller också i Sverige. Kanske var det naturligt för tusen år sedan att män bestämde i världen, då fysisk styrka var viktigare, skriver Adichie, men nu finns det ingen som helst anledning till att mäns arbete värderas högre och att män i större utsträckning besitter chefspositioner. Det handlar helt enkelt om gammal ohejdad vana.

[quote]We have evolved. But our ideas of gender have not evolved very much.[/quote]

Hon skriver vidare om mansrollen, som är som en trång bur. Hur viktigt det är att också den förändras och utvecklas. Hur vi, när vi uppfostrar våra söner och döttrar, inte sällan konserverar de könsroller som råder, som säger att det är skillnad på vad pojkar och flickor får göra och hur de får bete sig.

Chimamanda Ngozi Adichie är arg. Hennes ilska är dock väl kanaliserad i en välformulerad och slagkraftig text. Så här skriver hon:

[quote]Gender as it functions today is a grave injustice. I am angry. We should all be angry. Anger has a long history of bringing about positive change. In addition to anger, I am also hopeful, because I believe deeply in the ability of human beings to remake themselves for the better. [/quote]

We should all be feminists ingår i serien A Vintage Short. Andra titlar är i samma serie är Provence in Ten Easy Lessons av Peter Mayle och How war begins av John Keegan.

[box type=”tick” icon=”none”]

Titel: We should all be feminists
Författare: Chimamanda Ngozi Adichie
Förlag: Vintage
Utgivningsår: 2014
[/box]

7 comments
  1. Den här måste jag ju läsa. Genast! Den hamnar på den där bokbeställningen jag håller på att fila på just nu.

  2. Inget nytt med det Chimamanda Ngozi Adichies är arg på och över, men bra att kända personer med pondus ryter till extra ibland. Det behövs, tydligen. Fortfarande.

Comments are closed.