Kategorier
Barnbokskoll Ungdomsbokskoll

Carolina kollar på aktuell barn- och ungdomsboksutgivning

carolina-top

Visst läser jag väldigt många barn- och ungdomsböcker för att på jobbet som barn- och skolbibliotekarie kunna göra det som är allra viktigast för mig: hitta rätt bok till rätt barn. Att få barnen hitta läsglädje! Om jag hade femton dagar per vecka och ungefär hälften av dem var inskrivna som enbart läsdagar i kalendern – ja då hade jag hunnit läsa alla de barn- och ungdomsböcker jag ville. Alla nya! Alla serier! Alla de där som redan står i hyllan sedan många år och som jag ännu inte har läst!

Men nu har jag bara ynkans sju dagar per vecka, och måste göra annat hyfsat nödvändigt i mitt liv (som att sova, äta, göra annat på jobbet än att bara läsa…). Och jag hinner inte läsa allt nytt som kommer. Inte ens alla de nya som vi köper in till bara vårt bibliotek. Ändå finns det ett antal titlar i höstens bokflod som jag vet att jag bara MÅSTE läsa. För att de är nya och jag är nyfiken på dem. För att det är favoritförfattare. För att det är någon serie jag bara måste följa. För att de verkar så…BRA att jag bara måste, helt enkelt.

Här är några av dem. Några har redan kommit ut. Några har jag till och med redan hunnit läsa. Några går jag fortfarande och längtar efter. (och några har jag säkert glömt att ta med i det här inlägget – förlåt mig, kära böcker, jag kommer ändå att jubla när jag plockar upp er ur nya-bok-lådan om några veckor)

aktuellt 1

Katarina GenarRöda spår
Som jag gillar Katarina Genars böcker! Inte lika uttalad skräck som t ex i Angerborns böcker, mer en stämning som drar åt det övernaturliga till. Jag påminns om Maria Gripes stil. Lite tunnare böcker, också. Så här tyckte jag om Den magiska kappan.

Lin HallbergDet är jag som är Juni
En ny hästbok för mellanåldern av författaren till Sigge-böckerna. Den här har jag läst, och den är riktigt bra! Den känns så väldigt äkta – Juni blir övertalad av sin bästis att följa med och prova på tio ridlektioner. Hon tycker hästarna är läskiga och är fullständigt övertygad om att denna ridning kommer att sluta med en olycka. Det är så konstiga namn på allt i stallet, och det är så svårt att vara “bestämd” mot en sån där stor läskig häst man man bara är väldigt liten.
Här har jag skrivit mer om Det är jag som är Juni.

Mårten MelinLite mer än en kram
Detta är en sådan där typisk bok som kommer att vandra runt i bibliotekshyllorna och hittas under soffdynorna, bakom gardinerna och på andra listiga platser. Melin skriver nämligen om hur en trettonårig pojke utforskar sin egen sexualitet tillsammans med en femtonårig flicka. Han skriver rakt på sak utan att hymla med vad de gör och hur det känns (och hur pinsamt det kanske också är). Jag tror det här är en välbehövlig bok. Och jag tror att den kommer att bli omdiskuterad (inte bara av barnen…).

Veronica RothFour
Helt enkelt för att jag ville återuppleva magin i Divergent. Och för att dottern slet den ur händerna på mig och läste ut den på ett par timmar. Jag har läst den, och vad jag tyckte kan du läsa här.

Katarina KieriVero hit & dit
Kieri har skrivit en hel del jag har gillat mycket. Det senaste jag läste av henne var nog kapitelböckerna om Astrakan. Detta är första boken i en serie som heter Markus, Vero och Abbe och jag går och hoppas på att de kanske kan vara bra högläsningsböcker? Ligger i bokhyllan där hemma och är nästa bok på tur att läsas!

 

aktuellt 2

Thomas HallingPassa!
Här skriver Halling om fotboll. Målgruppen är ungefär 9-12 år, men eftersom Halling är så duktig på att skriva lättläst så tänker jag nog sätta boken i händerna även på lite yngre barn. Alla barn kommer att känna igen sig – det handlar om det eviga fotbollsspelandet på rasterna i skolan. Huvudpersonen är dock inte särskilt duktig på fotboll – men bäst på matte. Och på att spela schack.
Här har jag skrivit mer om Passa!

Åsa Larsson & Ingela KorsellNidstången + Grimmen
Urban fantasy för mellanåldern, och om onda krafter i Mariefred. Och om ett hemligt, magiskt bibliotek som måste beskyddas!

John StephensSista stridens bok (sista delen i Trolldomens tre skrifter)
Den här boken har jag (och flera elever på skolan) längtat så länge efter att jag nästan hade gett upp hoppet om att den skulle komma. Detta är rolig fantasy, och så här skrev jag om första boken i serien (Smaragdernas bok).

James FreyEndgame: Kallelsen
Är helt enkelt nyfiken på den här. En hype att bli besviken på – eller en stör-mig-inte-måste-läsa-vända-blad-vända-blad-bok?

Ursula PoznanskiSveket
Poznanski, ja. Erebos älskade jag. Saeculum sågade jag ungefär jäms med fotknölarna. Vad ska jag tycka om den här? (Och kommer den här boken också med ett fint bokmärke, som Saeculum gjorde? Viktiga saker, det där.)

 

aktuellt 3

Patrik BergströmGudarnas återkomst (sista delen i Den eviga eldens magi)
En av de få serier i barnboksfloden jag verkligen måste läsa varenda del av. Och detta är sista… Jag undrar så vad Patrik Bergström ska ge sig på att skriva härnäst? (för jag kommer att läsa, helt klart)

Johanna Lindbäckkanske ihop
Åh, vad jag tyckte om lite ihopFaktiskt har jag läst allt som Johanna Lindbäck har gett ut – hon skriver bra, och hon skriver om de vanliga, de där som jag allra, allra mest har omkring mig hela dagarna i skolan. Men alldeles extra jublade jag när hon nu skrev för mellanstadiebarnen.

Frida Nilsson & Maria Nilsson ThoreGod jul, Lilla Lök!
Varje år sisådär i slutet på november så kommer det garanterat några lärare in på biblioteket och frågar mig efter “adventsböcker” – alltså sådana som de kan högläsa ur ett lagom stycke varje dag och vara färdiga till skolavslutningen. Lagom svårt, lagom fint, lagom spännande… Det finns en del sådana böcker, men inte jättemånga. För något år sedan kom Jul i stora skogen (Ulf Stark & Eva Eriksson). God jul Lilla Lök, om Lilla Lök som önskar sig både en cykel och en pappa i julklapp, ska vara precis en sådan här bok enligt det jag läst om den. Jag hoppas så att den är det, och att den är bra!

Arne Norlin & Sally AstridgeTidstvillingarna
Den här är jag riktigt nyfiken på. Svenske författaren Arne Norlin skriver tillsammans med författaren Sally Astridge från Nya Zeeland om Astrid från Sverige och maoriern Tamati från Nya Zeeland. Astrid och Tamati är tidstvillingar – födda samma år, dag och sekund – och kan därför träffas när och hur de vill tydligen.

Eva Susso & Moa Eriksson Sandberg8 saker du aldrig skulle våga
Och så ett författarsamarbete till jag bara måste läsa! En ungdomsroman om fyra tjejer i nian som ger varandra utmaningar (av typen “gå och köpa kondomer…”). Här ska det tydligen bli  “girl power och stark vänskap, som ifrågasätter de höga krav och regler som omger unga tjejer idag” enligt förlaget. Jag vill läsa.

 

Och du som ska till  bokmässan? Nästan alla författarna ovan är aktuella på årets bokmässa. Kolla här på Bokmässans hemsida var och när du kan se och höra dem! Ursula Poznanski ska till exempel prata om dystopier i ett seminarium på fredagen, och Johanna Lindbäck ska (som läsambassadör) prata i ett saminarium om högläsning.

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

2 svar på ”Carolina kollar på aktuell barn- och ungdomsboksutgivning”

Gud, jag vet precis hur det är. Några av de ovanstående har jag ju rdan betat av, men flera står och väntar på “bara-måste-läsa-snart-listan”. Eller när de kommer in igen till biblan för jag kan ju liksom inte låta de stå undangömda för att jag tänker läsa dem, vill ju låta eleverna få första tjing!

De där böckerna barnen går och väntar på (serier ofta) – dem langar jag förstås ut så fort som möjligt på hyllorna. Eller, nja, det har hänt att jag norpat dem och läst ut dem samma kväll som de kommit, och sedan ställt ut dem i biblioteket nästa dag.
Men nya böcker som jag känner till och längtar efter – dem brukar det ta några månader innan barnen själva börjar fråga efter och köa på. De tar jag med ytterst gott samvete hem så fort de kommer. En mycket viktig plikt, det där med att kånka hem nya böcker…

Stängt för kommentering.