Kategorier
Kulturkoll

Vad ljög Lyran om?

lyran-top

1. En gång hade jag lite småtråkigt på julafton. Så jag bestämde mig för att åka ubåt och på havets botten hittade jag ett gammalt skeppsvrak. 

Jodå, visst har jag åkt ubåt en julafton. Det skedde på Gran Canaria och var en både häftig och skrämmande upplevelse. Jag har ju lite klaustrofobiska tendenser och gillar inte heller vatten speciellt mycket, så det var en utmaning.

2. En gång körde jag vilse i Golanhöjden. Jag passerade taggtråd, körde på minerad väg och hölls under vapenhot innan jag förstod att jag nog kört galet.

Och tyvärr är det sant att nog desperata turister kan virra bort sig så eländigt i gränstrakterna i norra Israel. Det var dessutom jag som var kartläsare. Militärerna fick ett gott skratt när de insåg att vi (jag och maken) faktiskt var tokiga turister som försökt köra upp på en snöklädd topp, som visade sig ligga i Syrien. Vi var tvungna att köra tillbaks samma väg och fick noggranna instruktioner att hålla oss på den asfalterade delen av vägen då minor fanns nergrävda på den uppgrävda väghalvan. Det var nervöst …

3. En gång smet jag in bakvägen på Towern för att titta på Kronjuvelerna. Jag låtsades att jag redan varit inne och tappat min plånbok för att slippa stå och köa.

Nej, detta är naturligtvis inte sant. Jag är en väluppfostrad kvinna som naturligtvis står i kö och väntar på min tur. Fattas bara! Dock känner jag en kvinna som lyckats lura sig till en titt på juvelerna genom att ljuga sig in bakvägen. Den kvinnan var min lärare i svenska på gymnasiet, en av mina stora inspiratörer.

4. En gång bodde jag och maken på bordell i Kuala Lumpur. Maken blev tillfrågad om hur många timmar han ville ha rummet och möttes av beundrande blickar då han svarade att han hade tänkt stanna några dygn.

Kommer man nog trött och smutsig, efter att ha rest en hel dag i Malaysia, är man inte så nogräknad med hotellstandarden. Vi fick hög status på hotellet och t o m rena lakan i sängen … Vi var rätt naiva kan man väl säga.

5. En gång träffade jag en kungason från Östtimor. Han bjöd hem mig så jag fick träffa hans vänner och under kvällen sjöng vi Abba-sånger.

Och käre Gerald, son till en kung på Östtimor. Han var en mycket trevlig ung man som studerade till veterinär i Yogjakarta. Hans far var förvisso kung över en del – oklart hur stor –  av Östtimor (detta var innan landet blev självständigt 2002).  Gerald och hans vänner älskade Abba.

Andra som ägnat veckan åt att ljuga:

Linda

Mia

Helena

Elina

Anna

Hanna

Roligt att ni ville delta! Kika in igen på tisdag för då kommer det en ny utmaning.

Av Lyran

Personifierar begreppet slalomläsare, har ofta fyra-fem böcker på gång samtidigt. Läser i badkaret och lyssnar på ljudböcker i bilen. Gillar att läsa klassiker och romaner som utmanar min förmåga till inlevelse och förståelse.

6 svar på ”Vad ljög Lyran om?”

Ja, så klart jag inte är så fräck. Eller modig. Eller vad man nu vill kalla det. Fast jag övade allt en del på att smita före i köer på senaste Bokmässan 😮

Stängt för kommentering.