Slut på hemligheter och lögner

Linda

Det är kul med teman som går att tänja och ”hemligheter och lögner” blev ett sådant. Då jag läst alla inlägg, har jag också funderat vidare själv och kommit ihåg böcker, filmer och tv-serier jag glömt.

Temats inlägg har handlat om ”Hemligheter och lögner i litteraturen”, där Fanny skrev om att ljuga, eller skapa sin egen sanning. Hon funderade också kring om sanningen alltid är att föredra, då den faktiskt kan skada. Lotta berättade i inlägget ”Familjehemligheter” om böcker där hemligheter får stor betydelse för familjer och böcker där huvudpersonerna ljuger för att upprätthålla en fasad. Helena tog oss med till hemliga platser, i inlägget med samma namn och berättade om böcker som utspelar sig i stora städer, men på platser utanför de vanliga stråken. Carolina berättade i inlägget ”Uråldriga hemligheter” om böcker där ett avslöjande görs, som vänder allt. Jag älskar också böcker med twister och skulle vilja ta tillfället i akt att tipsa om Gone girl av Gillian Flynn, som just gjorts till film och årets bästa bok för mig Stopptid av Juli Zeh, där två personer berättar om samma händelser, men på helt olika sätt. För tips på en tv-serie där hemligheter och lögner verkligen står i centrum, klicka här och ett filmtips finns här.

Lyran bjöd på fyra sanningar och en lögn och jag måste säga att alla fem händelserna låter helt otroliga. Andra som delat sanningar och lögner är:

I Elinas hylla

Feministbiblioteket

Mias Bokhörna

och så några kulturkollare …

Anna

Helena

Linda

Varje tisdag framöver kommer vi att bjuda på någon form av utmaning, så håll ögonen öppna. Vad Lyran ljög om kan du läsa här.

Vår Facebook-cirkel som pågår just nu handlar om Fjärde riket av Maria Nygren, som definitivt handlar om lögner. Bokens huvudpersoner försöker ta över makten på sin skola, inspirerade av Hitlers retorik. Häng med och läs!

Anna har i veckan recenserat Linda Olssons nya bok I skymningen sjunger koltrasten, som inleds med att ett bokpaket kommer fel. Något vi boknördar förstår kan skapa dramatik.

Fler recensioner på kulturkollarnas andra bloggar, hittar du här.

Och missa inte intervjun vi fick göra med Carol Rifka Brunt under Bokmässan. Hennes bok Låt vargarna komma handlar definitivt om hemligheter, då hennes nu avlidne farbror Finn, visade sig ha ett helt liv som få kände till. Gilla Böcker har bidragit med ett exemplar av boken och en superfin bokpåse, som en lycklig vinnare får på posten.

Och det är (plats för trumvirvel)

Irene, som själv tipsade om boken Slutet på Mr Y, av Scarlett Thomas. Grattis! Skicka din adress till kulturkollos info-adress, så kommer din vinst på posten.

Därmed avslutar jag veckans tema, tack för att ni läst. Imorgon är det dags för något helt annat.

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →