Kategorier
Ungdomsbokskoll

Läs ”Fjärde riket” med oss

Linda

Nu är det min (Lindas) tur att hålla i en Facebookcirkel. Min första och Kulturkollos andra. Som andra samläsningsbok har vi valt Fjärde riket, skriven av Maria Nygren, som är en ungdomsroman om vad som händer i en skola då de som förut inte syntes vill krossa den som styr allt. Kanske verkar det märkligt att välja en ungdomsbok, men jag lovar att den passar även vuxna.

Boken handlar om Blenda har just flyttat och ska börja i en ny skola. Hon vet att det kommer att bli som vanligt. Lillebror Bastian är en sådan som alla vill vara vän med, medan Blenda är en sådan som ingen ser. Samtidigt hoppas hon någonstans att det ska bli annorlunda denna gång, att hon ska få vänner och bli en del av en gemenskap.

I nya klassen är det Hedvig som styr och under den första lektionen med franskläraren Yvonne lyckas hon få alla elever att lämna klassrummet tillsammans med henne. Blenda försöker närma sig Hedvig, men lyckas inte. Istället blir hon vän med den lika utstötta Lena-Stina, kallad LSD och tillsammans inspireras de av Hitlers väg till makten och drömmer om att själva trollbinda massorna, eller i alla fall sina skolkompisar. De fokuserar inte på vad Hitler säger, utan hur han säger det.

Fjärde riket är en ungdomsbok om en skola där ett gäng elever har tagit över, där lärare och rektor har abdikerat och där nya elever vill ta över makten. Det finns mycket intressant att diskutera kring roller, mobbing, makt, retorik och inte minst när entusiasm går över i något helt annat.

Planen är att som förra gången diskutera i vår slutna Facebookgrupp Kulturkollo läser. Jag lägger ut några inledande frågor redan om ett par dagar, ett mittinlägg och tillhörande frågor till första halvan den 8/10, några frågor kring bokens andra del och upplösning en vecka senare  och vi avslutar samtalet 17/10 då jag också skriver ett sammanfattande inlägg här på Kulturkollo.

Jag hoppas att så många som möjligt hänger på läsningen av denna minst sagt annorlunda ungdomsbok, som jag tror kommer att väcka många tankar och känslor. Allt du behöver göra är att gå med i gruppen här och delta i diskussionen så mycket du vill.

Väl mött!

 

 

Foto: Stefan Tell

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.

3 svar på ”Läs ”Fjärde riket” med oss”

Tack för bokvinsten! Läser just nu Sportjournalisten, lade den i högen med böcker, som väntar. Läste till sid 150 i natt. Mycket intressant och lättläst, eftersom språket är ur en tonårings perspektiv.

Stängt för kommentering.