Kulturkollo möter Carol Rifka Brunt

Studiofoto: Rose Cook

Vi på Kulturkollo fick några exklusiva minuter med bokbloggarälsklingen Carol Rifka Brunt och något nervösa var vi allt Linda, Lotta och Fanny, inför att faktiskt prata med henne, något vi inte hade behövt vara. Det var definitivt ingen svårpratad författare vi mötte och det blev en trevlig stund.

Innan Låt vargarna komma skrev Rifka Brunt främst noveller, men sedan 2012 när Tell the wolves I’m home, som boken heter på engelska, kom ut har romanen stått i centrum. Vi frågade henne om hon inte tröttnar på att tala om en flera år gammal bok, men det gör hon inte. Däremot är hon förundrad över att så många fortfarande ställer frågor om den. Att boken fortfarande är aktuell och populär är dock tydligt och i helgen tilldelades den Stora Ljudbokspriset. Självklart gratulerade vi till det!

Vi började sedan från början och frågade om hur hon fick idén till boken. Rifka Brunt berättade om en bild hon fick i huvudet av en sjuk morbror, som målar ett porträtt av sin systerdotter. Hon insåg senare, när bilden utvecklades, att han var sjuk i Aids och att tiden då skulle vara 80-tal och miljön New York var självklar. Därefter hörde hon Junes röst och började skriva vad som blev en kort och enligt henne själv, ganska dålig novell. Men June ville ta mer plats och förhållandet mellan henne och Finn behövde också få mer plats. Att en flicka blir nästan förälskad i, eller svärmar för en person som egentligen är olämplig är vanligt. En “crush”, som Rifka Brunt säger. Tavlan som Finn målar, blir som en symbol för bandet mellan June och Finn, nästan som en karaktär och det enda som finns kvar av Finn i världen efter hans död. Det här är en av få böcker som alla i bokbloggarvärlden verkar älska nästan oreserverat, förutom att några ifrågasatt tavlans roll. Just den synpunkten hade Rifka Brunt inte hört tidigare. För henne var det självklart att ha med tavlan, som en viktig symbol.

I Sverige gavs Låt vargarna komma ut som en ungdomsbok av X Publishing och nu när Gilla böcker ger ut den på nytt är det med ett annat, mer vuxet omslag. Vi frågade vilken publik hon tänkte att hon skrev för och fick då veta att boken är skriven för vuxna och har getts ut som en vuxenbok i USA och Storbritannien. Vi talade en del om vårt behov i Sverige av att dela upp böcker i kategorier efter ålder och Rifka Brunt menar att det är en bok som vuxna kan ta till sig lättare, men att ungdomar absolut kan läsa den. Att de unga inte är medvetna om hur synen på Aids var på 80-talet och att de överraskas av rädslan för sjukdomen, som nu är helt främmande.

Snart blir Låt vargarna komma film och Rifka Brunt håller på att bearbeta det manus som skrivits “to be sure it isn’t messed up”, som hon säger. Filmatiseringar av riktigt bra böcker är spännande, men visst är det också lite läskigt när en favoritbok blir film?!

 

[box style=”rounded”]Utlottning!

Den här veckan är vårt tema på Kulturkollo “hemligheter och lögner” och där passar Låt vargarna komma verkligen in. Nu har du chansen att vinna ett exemplar av boken, samt en riktigt snygg tillhörande bokkasse. Gör så här: Skriv samman ditt eget bästa boktips på temat “hemligheter och lögner” i en kommentar eller i din blogg. Om du svarar i din blogg vill vi gärna att du lämnar en länk i en kommentar till inlägget, så att vi kan läsa ditt tips. Vi vill också att du tipsar om Kulturkollo och utlottningen i sociala medier, eller varför inte på jobbet eller till grannen. På söndag den 5/10 drar vi en vinnare. [/box]

 

 

10 comments
  1. Mitt boktips är Never let me go av Kazuo Ishiguro. Den handlar om en internatskola där barnen får höra att de är speciella. Olika rykten går bland eleverna om vad detta innebär, men ingen vet förstås hela sanningen… Intressant, gripande och skrämmande.
    Jag tipsar om er på facebook!

  2. Mitt bästa boktips är Slutet av Mr Y, av Scarlett Thomas. Delar på facebook! 🙂

  3. Cirkeln-triologin av Mats Strandberg och Sara Befgman Elfgren. Den handlar om gymnasieungdomar i ett litet svenskt samhälle som visar sig ha övernaturliga förmågor och de tvingas samarbeta med varandra trots att de tillhör olika gäng i skolan. Det är mycket magi, spänning, hemligheter och nödvändiga lögner för att rädda världen!

Comments are closed.