Kategorier
Romankoll

Djur som inte finns (än) – och nu pratar vi äntligen om Oryx & Crake!

helena-top

Nej, det finns inte bjunkar, nassonger, looingar eller varjundar. Men visst ser du dem framför dig när du läser Oryx & Crake? De där djuren som genmanipulerats fram för att experimentera och för att täcka mänsklighetens behov sen jorden började förändras. Eller sen människan började manipulera den…

Jag vill egentligen inte säga så mycket om boken/böckerna eftersom vi precis ska inleda vårt samtal om den i facebookgruppen Kulturkollo läser. Men de där djuren, som ibland inte ens förklaras utan bara namnges, har en viktig roll, inte minst för att visa hur snett vi kan hamna.

Och det finns förstås andra som skrivit om genmanipulerade djur. Linda gjorde mig häromdagen uppmärksam på att senaste avsnittet av podden Allt vi säger är sant handlar, bland annat, om muterade djur. Himla intressant! Lyssning rekommenderas också för er som inte bär på ett specialintresse för djur som inte finns, men som fascineras av framtidsskildringar.

Overkliga djur finns lite här och var men mina favoriter är nog härmskrikorna i Hungerspelen, fåglarna som odlades fram av regimen för att kontrollera befolkningen men som sen fann sin egen väg och blev motståndets symbol. Och filmvärlden vore förstås ingenting utan de på vetenskaplig väg återfödda dinosaurerna i Jurassic park...

De påhittade djuren finns runt omkring oss men nu är det merHårfår och lamlejer vi ska prata om! Jag är fylld av längtan efter att få diskutera Oryx & Crake med er, välkommen in i facebookgruppen, jag lägger upp våra första frågor i detta nu.

Av Helena

Maniskt läsande bokälskare. Blandar gärna vilt bland genrer och författare men har en förkärlek för historiska romaner, dystopier och det mesta i gränslandet mellan magi och realism. Dras till mörkret.