På tal om hemligheter, lögner och sanning – ett filmtips

helena-top

Nu för tiden blir det främst serier som svullnas av undertecknad via diverse streamingtjänster. Emellanåt slinker det dock ner en och annan film. Jag gillar filmer om hemligheter som blottas på ett oväntat och avgörande sätt och som gärna får vända upp och ner på allt man tidigare trott. Jag gillar särskilt filmer som vrider på sanningsbegreppet. Filmer som utmanar tanken på vad som är sanning och vem som äger denna. Filmer som inte riktigt vill släppa taget där du fortsätter tänka och där nya tankar poppar upp kanske flera dagar efter. Filmer där sanningen är relativ, föränderlig och subjektiv.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind från 2004 är regisserad av Michel Gondry och skriven av Charlie Kaufman, Gondry och Pierre Bismuth och handlar om den tragiska (och vackra) kärlekshistorian mellan Joel och Clementine. När kärleken tycks ta slut, och för att överleva den smärtsamma separationen, väljer de att radera sina minnen med hjälp av en ny teknik. Mitt under processen ångrar sig dock Joel och försöker hitta tillbaka till sina minnen. Sin sanning. Sin kärlek.

Trailern är ”fanmade” då det inte går att hitta en officiell trailer till filmen.

Jag är inget stort fan, eller rättare sagt inget fan alls, av Jim Carrey, men i rollen som Joel Barish är han faktiskt riktigt bra (och nej, detta är ingen komedi). Hans motspelerska, Kate Winslet som Clementine Kruczynski, är i vanlig ordning fenomenal. Filmen är både smart, väcker tankar och ifrågasätter sanningsbegreppet. Filmen är faktiskt fantastisk!

Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

Visa alla inlägg av Fanny →

En tanke på “På tal om hemligheter, lögner och sanning – ett filmtips

  1. Jag har faktiskt sett den här. Filmen är lite speciell, men jag gillade den ändå någonstans ändå. Först fick jag en sådan dä ”vad är det här”-känsla oc jag gillar generellt sett inte Jim Carrey som skådespelare. Men den är sevärd och går att diskutera lite med andra (jag diskuterade den tillsammans med sambon t.ex.).

    Ett filmtips från min sida är ”The Beaver” med Mel Gibson bl.a. Jag tycker den går lite in på detta tema (hemligheter) på ett sätt åtminstone. Jag gillade den otroligt mycket och snubblande mest över den då jag skulle beställa 4 filmer till priset för 3. Jag är oerhört tacksam att jag tyckte att ”den får väl duga” – för den MER än dög (det är en av mina favoritfilmer).

Kommentarer är stängda.