Kategorier
Evenemangskoll Romankoll

Invigning – Aminatta Forna

image
anna-topDå är det dags för invigning av Stockholm Literature och Stefan Ingvarsson berättar att  Aminatta Forna hittills inte blivit utgiven på svenska. Hon har skrivit en aktuell roman om krig och inbördeskrigets mekanismer och den senaste boken The Hired Man utspelar sig i Kroatien.

Hon har har skrivit en hel del om sin fars land Sierra Leone och hennes föredrag har titeln: Don’t judge the book by its author.

Hon berättar att hon som barn ville arbeta med många saker, när hon sedan upptäckte att när man är författare så kan man vara allt på en gång. Hon utbildade sig i juridik, hon blev journalist och där är klarhet och förenklingar viktiga komponenter. Att visa på nyanser och att förstå komplexiteten i livet är en av författarens uppgifter.  Hon skulle önska att det fanns en plats i den akademiska världen där man studerade litteratur  utan att man sorterades in i ett fack. Den vite mannen är för närvarande normen, alla andra sorteras in i underfack. Man kan undra varför?

Aminatta Forna jämför erfarenheterna från inbördeskriget i Sierra Leone och i Balkan och hennes senaste bok har skapat vissa problem, var ska den placeras. Hur ska den kategoriseras?  Forna önskar att det enkla svaret skulle vara: all skönlitteratur ska sättas upp i alfabetisk ordning, alla på samma hylla. Att sätta kategorier på författare och författarskap är en av de röda trådarna i det här årets upplaga av Stockholm Literature och hon önskar att påminna oss om att:

Writers do not write about places, they write about people who happen to live in those places.

Come with me on the journey of  imagination and maybe I can show you something you haven’t seen before.

Write everything you want, but write it well!

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.