Fjärde rikets slut

Skärmavbild 2014-09-26 kl. 23.16.32
Linda

Är Fjärde riket en bok som ungdomar gillar? Är den inte för svart-vit? Hur kan unga människor få så stor makt över vuxna? Det är några av frågorna vi diskuterade under läsningen av Maria Nygrens bok. Fjärde riket är lättläst, läsvärd, men kanske väl tillspetsad tyckte många. Kopplingen till Hitler var intressant och aktuell, påpekade andra.  Som lärare blev jag lite oroad över porträtten av skolpersonalen, något författaren också fått kommentarer om. I intervjun vi gjorde med henne berättade hon att hon svarat oroliga och besvikna lärare så här ”det är ju inte ni som är lärarna i Fjärde riket – det är jag! Alla vi som står bredvid och blundar.” och visst är det många som blundar.

Nygren påpekar också följande:

[quote]”Mitt mål var aldrig att beskriva skolan på ett journalistiskt sätt. Jag är egentligen inte särskilt intresserad av att skriva saker som känns helt och hållet realistiska, jag vill komma åt något annat. Hitta sanna känslor och upplevelser genom händelseförlopp som inte behöver begränsas till att vara 100% verkliga. Det gör att vissa karaktärer och skeenden i Fjärde riket är rätt stiliserade för att få maktspelet och maktens inneboende psykologi att framträda tydligare.”[/quote]

Hur kommer man då på att skriva en bok som Fjärde riket? Maria Nygren berättar att Anders Behring Breivik inspirerade henne då hon skapade huvudpersonen Blenda. Läs hela intervjun här.

Nu går vi vidare i vårt cirklande, från en ganska tillspetsad ungdomsbok med rötter i andra världskriget till en nobelpristagares berättelse om en flicka som försvann under samma krig. Tyvärr verkar Patrick Modianos Dora Bruder vara svår att få tag på, men inom en snar framtid drar cirkeln igång. Vår grupp på Facebook heter Kulturkollo läser och den hittar du här.

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →