Kategorier
Kulturkoll

Frånvarande pappor blir känslosam musik

Lotta
Jag måste börja med att säga att det finns så många bra pappor där ute. Vi vet det. Egentligen är det väl dom papporna vi borde lyfta fram hela veckan, istället för att fastna i det trasiga och såriga. Men det är så lätt att hamna där. Det är där känslorna är som starkast.

När pappa sviker kan det bli fantastisk musik. Här är några känsloladdade låtar om frånvarande fäder. Det är ångest, sorg, ilska, bitterhet – och riktigt bra musik.

Harry Chapin – Cat’s In The Cradle

Det här är en av de mest sorgliga låtar som finns. Det handlar om en pappa som aldrig har tid att spela boll eller umgås med sin son. Det är alltid annat som kommer i vägen. Men pappan får tillbaka det när han blir gammal och vill umgås. Då har sonen har fullt upp med sitt liv, och pappan inser att sonen har växt upp och blivit precis som sin far. Låten är baserad på en dikt som Harrys fru skrev om fadern till hennes första barn.

[quote]My child arrived just the other day
He came to the world in the usual way
But there were planes to catch and bills to pay
He learned to walk while I was away
And he was talkin’ ‘fore I knew it, and as he grew
He’d say “I’m gonna be like you, Dad
You know I’m gonna be like you”[/quote]

Den är så fin, och så ledsam, och tyvärr alldeles för sann. Det är många pappor (och mammor för den delen) som sätter jobbet och alla andra måsten framför att bara vara med sina barn. Tiden går så fort, det är så lätt att säga “jag ska bara” eller “vänta lite” eller “vi gör det sen”. Men sen blir aldrig av och så kommer det tillbaka och biter dig i arslet när du blivit gammal. Kanske vi alla borde säga lite mer “okej” istället för “sen”….

The Ataris – The Saddest Song

Det här är ännu en sorglig låt, det hörs redan på namnet. Det handlar om Kris Roes egen relation till sin dotter, som i låten fyller 5 år och Kris är inte där. Han växte själv upp med en frånvarande far, och gör likadant mot sin dotter. Så ja, möjligen den sorgligaste låten någonsin.
[quote]I remember waiting
For you to come
Remember waiting
For you to call
Remember waiting there
to find nothing at all[/quote]

Thåström – Främling överallt

Det här är en mörk och tung låt om Thåströms relation till sin far. En far som visserligen inte stack från familjen men en far som han heller aldrig lärde känna. En främling till far, en sluten man. En far som hade nog med sitt eget mörker och sina egna problem. Som sov oroligt, spelade bort pengar, och hade en pistol i garderoben som han drog fram och visade barnen när han var full. Kanske för att imponera. Kanske var det också ett sätt att söka kontakt med sin son… att umgås över någonting. Det finns mycket i den här låten, en tyngd och ett vemod.

[quote]Jag undrar vad han längtade efter
Jag undrar vad han drömde om
Jag undrar om han hade några vänner någonstans
Jag såg aldrig någon[/quote]

Ellie Goulding – Your Biggest Mistake

Den här låten har Ellie Goulding skrivit om sin egen pappa som lämnade familjen när hon var fem år. Det största misstag man någonsin kan göra, lämna ett barn bakom sig för att aldrig mer ha någon kontakt.

[quote]It’s a shame you don’t know
What you’re running from[/quote]

Pulp – A Little Soul

I den här låten är det en pappa som ber sin son att inte bli som han. “Du ser ut som jag, men du är inte som jag”. Det är ångest och sorg i hela låten, och det blir hundra gånger starkare med videon till. Jag älskar Jarvis Cockers uttrycksfulla sätt att förmedla känslor. Det här är bitterljuv musik när den är som allra finast.

[quote]You look like me
But please don’t turn out like me
You look like me
But you’re not like me I know
I had one, two, three,
Four shots of happiness
I look like a big man
But I’ve only got a little soul
I only got a little soul.[/quote]

 

Foto: Dad and cub av Tambako The Jaguar (CC BY SA 2.0)

Av Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer men trivs bäst bland romkom och feelgood med svärta. Älskar episka läsäventyr såväl som blodiga styckmord och krimgåtor.