Kategorier
Novellkoll

Livet i en novell – eller mitt livs novell?

anna-top

Jag absolut slukade de romantiska berättelserna i Mitt Livs Novell då en gång på sjuttio- och tidigt åttiotal. Jag drömde mig bort till en värld där unga kvinnor blev omhändertagna eller svikna av stiliga, farliga män och där kvinnorna ibland fick ta till största list för att kunna fånga en både rik och spännande make.

Man kan ju så här i efterhand konstatera att läsandet av först följetongerna i alla mormors veckotidningar sedan Starlet och Mitt Livs Novell krockade rejält med den verklighet som jag faktiskt levde i. Den naiva romantiska drömmen om kärleken omvandlades ganska snart och abrupt till en mer jordnära sort men … De där berättelserna hade en viktig roll i mitt liv, de erbjöd verklighetsflykt och jag tror faktiskt inte att jag tog någon större skada av allt romantiksvullandet.  Jag blev en riktig snabbläsare på kuppen, mycket text har passerat mina ögon genom barn och ungdomsåren. Dessutom blev jag en snabb och säker läsare på engelska genom alla Danielle Steels romaner, bara det får man ju tycka är en bonus.

Om man nu tröttnat lite på den lätt schabloniserade världen i veckotidningsnovellerna så kan jag tipsa om den finaste av novellsamlingar: Kärlek x21. Det är bokförlaget Tranan som samlat 21 texter skrivna av afrikanska författarinnor och det gemensamma temat är kärlekens alla ansikten. Novellerna beskriver alla aspekter av det där som kallas kärlek: förälskelse, passion, svartsjuka, förbjuden kärlek, ungdomskärlek, mogen kärlek, farlig kärlek och lågmäld kärlek. Och det bästa av allt är att hela samlingen är befolkad av människor av kött och blod som berättar om sin upplevelse av kärlek, inga platta karaktärer som klippta ur formulär 1A. Berättelserna har bultande hjärtan som gör att man får det bästa av läsupplevelser. Man möter en annan människas liv i en novell.

Vilka kärleknoveller vill du tipsa om? Vilka berättelser har du tagit till ditt hjärta? Dela gärna med dig till oss och kulturkollos läsare!

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.

Ett svar på ”Livet i en novell – eller mitt livs novell?”

Hej!
Jag är väldigt intresserad av gamla mitt livs novell från 1960 och frammåt
Om man får tag på dem, så vill jag ha dem, eller köpa

Stängt för kommentering.