Kategorier
Barnbokskoll

8. Adventskalenderböcker – ett kort kapitel varje dag fram till jul

carolina-top

Varje år när det börjar bli dags för första advent så kommer det minst ett par-tre stycken lärare och fritidspedagoger till skolbiblioteket. De frågar med hoppfullt ljus i blicken ”om det finns någon bok som är bra för högläsning, och som man kan läsa ett lagom stycke ur varje dag från nu och fram till julavslutningen? Det ska helst vara lagom roligt och spännande och passa alla barn från sex till tio år ungefär. Och helst med anknytning till julen, förstås.”

Länge fanns det mest Marias lilla åsna (Gunhild Sehlin), denna brunmurriga och tummade julbok som varje bibliotek äger minst två ex av. Det fanns fler böcker, som Julmysteriet (Jostein Gaarder) och Jakten på jultomten (Bjarne Rauter)men ofta ratades de eftersom det var för mycket text att hinna med före jul, och för att barnen som det skulle högläsas för var för små för de böckerna. Med tiden lärde jag mig att plocka fram några böcker som uppkattades: Morfar och Nisse Nys (Ole Lund Kirkegaard), Elfrid och Milas riktiga jul (Pernilla Oljelund), Tomtemaskinen (Sven Nordqvist), Djuren i stallet (Lars Collmar) och andra.

Men de senaste åren har det kommit flera stycken ”riktiga” adventskalenderböcker, som passar perfekt för just det som de där lärarna och fritidspedagogerna frågar efter. De är stora och med massor av fina illustrationer (perfekt att hålla upp inför klassen det läses för). De är indelade i 24 eller 25 kapitel, och de är skrivna för målgruppen 6-9 år ungefär. Jag har jublat när varenda en av dem har kommit ut, och håller nu tummarna för att det kommer fler de närmaste åren.

Först ut var Jul i Stora Skogen av Ulf Stark och Eva Eriksson. Något år senare kom Tro på tomten av Lotta Olsson och Benjamin Chaud. Och alldeles nyutkommen är God jul, Lilla Lök av Frida Nilsson och Maria Nilsson Thore.

Så i år när de där lärarna med det hoppfulla ljuset i blicken kom så kunde jag svara dem att ”Jadå. Vi har flera stycken som är bra! Kom här ska jag visa dig.”

Nr_8

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

Ett svar på ”8. Adventskalenderböcker – ett kort kapitel varje dag fram till jul”

När ja var liten läste jag en adventkalender bok som heter Den första julen som handlar om flickan Lea som först är en rövare, men sen blir vän med några herdar och får vara med när Jesus föds. Ka ske för kristlig för dagens kommunala skola, dock.

Stängt för kommentering.