Kategorier
Kulturkoll

19. Jul i tv-serieland

helena-top

Alla (amerikanska) tv-serier med självaktning bör tillhandahålla minst en julepisod. Jag minns att Beverly Hills 90210 hade det (något om att den nyinflyttade familjen saknade snön från Minnesota) och tror nog att det fanns sådana i alla de där serierna jag såg som yngre, problemet är bara att jag inte minns. Visst bör väl Alf, Sabrina och Blossom (jag såg tydligen bara serier som hade förnamn som titel…) ha bjudit på extraordinära julavsnitt?

Många av de tv-serier jag sett och älskat på senare år har inte släppt en tomte över tröskeln. Firefly har ingen julklappsutdelning i rymdskeppsköket, Battlestar Galactica-besättningen tar ingen paus i krigandet för att äta risgrynsgröt och för Torchwood planeras ingen semester i juletid. Men det finns där ändå, i det väldigt lite juliga men stämningsfulla julavsnittet i Buffy. Och hos Bones och Castle firar de jul varje år, mer eller mindre glammigt, med mördade tomtar och så…

Men när vi pratar om jul och tv-serier finns det ingen möjlighet att hoppa över experten på fältet – Doctor Who (länk till allt jag någonsin skrivit om Doctor Who hittar du här, varning, det är en del…). Där får vi en rejäl juldos varje säsong, och som vi får det. I första avsnittet efter doktorns regenerering till nummer tio (det är komplicerat…) bjuds vi exempelvis på ond tomteaction en masse i The christmas invasion, komplett med mordiska julgranar och allt. Och sen bara rullar det på. Med Titanicjordens undergång och Dickensvariationer. Bland annat. Ibland är det riktigt engelskt juligt och ibland är det bara sorgligt, men det passerar inte utan att vi som tittare märker att det är något speciellt i görningen. Doctor who älskar julen. Nr_19Och jag tror att jag precis bestämde att min julfavorit från Doctor Who är The next doctor – den har allt: David Tennant, David Morrissey och en djupt sorglig bakgrundshistoria. En sorgesam jul till oss alla, eller något…

Har du några favoriter bland julavsnitt?

 

Inledningen till detta inlägg publicerades, i delvis annan form, första gången på Fiktiviteter 2011, kolla kommentarerna till det inlägget för fler tittningstips.

Av Helena

Maniskt läsande bokälskare. Blandar gärna vilt bland genrer och författare men har en förkärlek för historiska romaner, dystopier och det mesta i gränslandet mellan magi och realism. Dras till mörkret.

5 svar på ”19. Jul i tv-serieland”

Åh ja, de är verkligen fantastiska, det var länge sen jag såg dem inser jag nu. Vill se om!

Jag har ju inte sett senaste säsongen så jag får göra det innan jag får se den. Hoppas på lite lugnare än förra julspecialen därifrån… Första (?) julspecialen från Downton, i slutet av säsong två var väldigt fin.

Stängt för kommentering.