Kategorier
Kulturkoll

I en ny klass

Linda

När Saga börjar i Signes klass finns det äntligen någon som vågar stå upp mot de som styr klassen. Hon är en tjej som vågar ta plats och som ifrågasätter de könsroller som tvingar in killar och tjejer i olika fack. Tusen gånger starkare av Christina Herrström må vara övertydlig ibland, men det är trots allt en viktig bok om vad som händer om någon bryter den dikotomi som råder mellan könen. Boken har också blivit film, men jag har faktiskt inte sett den. Jag är rädd att den blir för tillrättalagd som film, men så kanske det inte alls är.

Ett populärt nystartstema i böcker, tv-serier och filmer för unga är just att börja på en ny skola, i en ny klass. När en ny person placeras i en befintlig grupp händer det saker. Maktbalansen kan förändras och konflikter skapas. En förändring behöver dock inte leda till något dåligt, som det till slut för i Sagas fall,  utan tvärtom till något bra. För Agnes som flyttar från Stockholm till Umeå inför andra året på gymnasiet blir flytten början på något nytt och bra. Hon sätter upp regler för hur hon ska vara för att få vänner och allt går lättare än hon tror. Johanna Lindbäck, som skrivit Tänk om det där är jag om Agnes, låter ofta sina huvudpersoner flytta. Troligen för att det är en tacksam situation att skriva om.

Det är också något speciellt med att läsa böcker som utspelar sig i skolmiljö. En av de bästa i den genre som ibland kallas aka-porr är kanske Den hemliga historien av Donna Tartt. Huvudpersonen Richard Papen börjar på ett universitet han egentligen inte har råd med bara för att broschyren är fin. Han lyckas tjata sig in i den kurs i grekiska som den beryktade professorn Julian Morrow ansvarar för. En kurs som bara få, väl utvalda studenter för delta i. Villkoret är att hoppa av alla andra kurser och bara studera i professor Morrows lilla, exklusiva studiegrupp. Fyra pojkar och en flicka, som lever i en egen värld.

Den hyperintelligente, men inte så socialt begåvade Henry Winter, är gruppens informelle ledare. Han är också den som verkar sitta på mest pengar och dessutom den som står Julian närmast. I gruppen finns också tvillingarna Camilla och Charles Macaulay, den rödhårige och intelligente Francis Abernathy och slutligen Bunny Corcoran, manipulerande, bufflig och till slut för girig för sitt eget bästa. Att han ska dö vet vi redan efter några sidor, men vi vet varken hur eller varför. På väg mot sammanbrott följer vi gruppens frenetiska jakt på lycka och gemenskap som innehåller både alkohol, droger och grekisk grammatik.

Från en modern klassiker till enkel underhållning. Serien Beverly Hills, som jag älskade som tonåring, handlar också om en flytt, då syskonen Walsh lämnar Minnesota för Los Angeles. Först ses de lite som exotiska lantisar, sedan blir de nästan utfrysta, men snart blir de bästa vänner med de som tidigare sett dem som töntar. Egentligen lika stereotypt som de serier på Disney Channel som jag avskyr att grabbarna O, men ändå en klassiker som jag frossade i. I Beverly Hills utvecklades karaktärerna ändå, vilket inte de riktigt kassa serierna gör.

Att börja college betyder att alla är nya och behöver hitta nya vänner och inte minst nya roller. En nystart betyder att du får en chans att bli någon annan än den du varit i din gamla skola. Du kan lämna den roll du haft och våga vara den du är. Felicity väljer collage efter vad drömkillen Ben sökt och det är egentligen inte speciellt lyckat. Hon får dock kontakt med honom och når på så sätt sitt mål. Även utan Ben lyckas hon bli en annan och den osäkerhet hon och säkert många andra känner inför en ny situation ger med sig. När hon klipper av håret i början av säsong 2 och samtidigt byter från pre-med, som hennes föräldrar gillade mer än hon, till den konstinriktning hon själv vill gå, börjar hon om som en ny version av sig själv. Hennes styrka satt inte i håret, snarare tvärtom.

 

Photo by Elizabeth Kay on Unsplash

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.

5 svar på ”I en ny klass”

Jag såg filmen Tusen ggr nu under julhelgerna. Tyckte att den var bra, men har inte läst boken så jag har inget att jämföra med. Min favorit bland ny-i-skolan-böckerna är nog Fjärde riket.

Kanske dags att se filmen, det var ett tag sedan jag läste boken och mina egna bilder har bleknat bort. Fjärde riket borde självklart varit med, den har vi ju till och med haft som bokcirkelbok på Kulturkollo.

Stängt för kommentering.