Kategorier
Romankoll

I spåkulan – älsk och förhoppningar inför 2015

helena-top

Nyårshelgen är över och därmed också mitt tillbakablickande. Nu är det framåt som gäller, mot ljuset, våren och framtida kulturupplevelser!

Likt så många bokbloggare och bibliotekarier med mig har jag de senaste veckorna lusläst SvBs tjocka katalog Vårens böcker. Jag har hittat framförallt två böcker där som gjort mig löjligt lycklig – en nyutgåva av Stenarna skola ropa och så Skymningsporten av Jeanette Winterson. Den läste jag för fyra år sen som The daylight gate och jag har sen dess hävdat, med på gränsen till irriterande frenesi, att den tillsammans med Wolf Hall är det bästa jag någonsin läst. Gissa om jag kommer tjata på er att läsa den när den kommer på svenska i mars.

Numera inleder jag också varje år med att undersöka om nästa del i Hilary Mantels serie om Thomas Cromwell är på gång. Men The mirror and the light (om det nu är det den kommer att heta) verkar dröja ett tag till. Det är bara att konstatera att Hilary Mantel tänker sorgligt lite på mitt välbefinnande…

En annan serie som jag gärna skulle vilja se färdig, klar, avslutad är Justin Cronins The passage-trilogi (första delen heter Flickan från ingenstans på svenska) men den verkar vara framskjuten till 2016 vilket betyder att jag definitivt måste planera in en omläsning av de två tidigare delarna till dess om jag ska ha minsta chans att hänga med.

Tv-serier försöker jag också hålla lite koll på men det blir också där mest de serier jag redan ser som hamnar under mitt sökarljus, jag ser fram emot en ny säsong av Agents of SHIELD som avslutade sin första säsong på ett så mästerligt sätt att jag nu, några dagar efter att ha sett sista avsnittet, lider av långtgående abstinens. Dessutom hoppas jag förstås på en ny säsong av Doctor Who, jag tror att den ska börja sändas i England i höst men det är aldrig riktigt säkert om det är rykten eller tydliga besked förrän första avsnittet faktiskt visats.

Det var lite om det jag vet att jag ser fram emot eller måste vänta lite längre på. Sen finns ju allt det där andra också, det som nästan är bäst. Det oväntade, det som smyger sig på mig och visar sig bli bästa upplevelsen i slutänden. Jag hoppas på mycket sånt. På spännande debutromaner, nya tv-serier, teater, opera (det är verkligen något jag vill uppleva i år, en riktig operaföreställning!), poesi, konstutställningar, allt det  där jag vill ha i mitt liv!

 

Av Helena

Maniskt läsande bokälskare. Blandar gärna vilt bland genrer och författare men har en förkärlek för historiska romaner, dystopier och det mesta i gränslandet mellan magi och realism. Dras till mörkret.