Kategorier
Kulturkoll

Vecka 3 är en arbetsvecka

carolina-top

Den här veckan ägnar vi på Kulturkollo åt arbete och arbetarlitteratur.

Det handlar förstås om arbetarförfattarna, kvinnorna och männen från arbetarklassen som i all slit och vardag och mot gängse normer satte sig ner och skrev böcker. Och de skrev om just det där: slitet och vardagen och oron om att inte räcka till. Men också om stolthet, om drömmar och möjligheterna till ett annat liv. Om klassresor och utvandring. Om sin barndom eller alla andras barndomar sådana de nu var.

Det handlar också om arbetarna fast skrivet av andra än dem själva. Om hur det var förr i fattig-Sverige, sågverksliv, stenmoar i Småland som inte ville ge ifrån sig skörd, om statarliv och torparliv – fast skrivet av dem som bara läst sig till hur det var men ändå kan skriva om det så att vi andra känner det som att vi var där.

Inte heller glömmer vi att skriva om arbetsliv som det ter sig här och nu – det vi själva känner igen.

Om arbete kan det alltså skrivas mycket.

En hel dag kommer vi att på olika sätt ägna åt Bricken på Svartvik – Vibeke Olssons romanserie om sågverksliv i Sverige. Och på facebooksidan Kulturkollo läser diskuterar vi just nu Moa Martinssons Kvinnor och äppelträd.

Vi lär fylla den här veckan. Du hänger väl med?

 

Foto: detalj från omslaget Kulla-Gulla och Tomas Torpare av Martha Sandwall-Bergström

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

4 svar på ”Vecka 3 är en arbetsvecka”

Håller med Anna, ska bli kul att se vad du gillar den! Jag är lite Bricken-nörd just nu, tror jag.

Stängt för kommentering.