Kategorier
Kulturkoll

Det som är sant

helena-top
Ibland kan jag tycka att fiktionen är trygg och mysig att gömma sig i, när verkligheten kostar lite för mycket och när allt bara är jobbigt. Just då är det skönt att resa bort till ett annat parallellt Sverige, eller ett Westeros. Men andra gånger är jag väldigt sugen på att lära mig mer om det som finns omkring mig i detta nu och för länge sedan, att läsa andras upplevelser och att få veta något jag inte hade en aning om. Det är då jag söker mig till faktaavdelningen på biblioteket och till dokumentärkanalerna på tv. Och det är nog också då jag kan försjunka i Lars Lerins tolkningar av min hemtrakt… När jag behöver bottna i det som är.

Vi hänger oss oftast åt sånt som är rena påhitt här på Kulturkollo men den här veckan tänkte vi skriva om sånt som är verkligt. Om fakta, biografier, dokumentärer och allt vi kan komma på som äger ett uns av någon sorts sanning. Jag hoppas ni vill vara med!

Foto: Snapple real fact 735 av SnappleTop [CC BY 3.0]

Av Helena

Maniskt läsande bokälskare. Blandar gärna vilt bland genrer och författare men har en förkärlek för historiska romaner, dystopier och det mesta i gränslandet mellan magi och realism. Dras till mörkret.