Kategorier
Kulturkoll

En faktisk tisdagsutmaning

helena-top
Den här veckan utforskar vi här på Kulturkollo vad verkligheten har att erbjuda oss. Vi skriver om biografier, faktaböcker, dokumentärer och vetenskap. Och så tänkte vi att ni skulle få säga ert också förstås, i vår tisdagsutmaning. Utmaningen den här veckan består av två frågor och i alla fall för den här fiktionsälskaren är det lite knivigt, men jag funderar lite och återkommer med mina egna svar på Fiktiviteter senare i veckan.

1. Vilken är din favoritform för fakta? Dokumentärfilm, vetenskaplig avhandling, föreläsning..?

2. Berätta om en riktigt minnesvärd kulturell faktaupplevelse (en teaterpjäs baserad på en sann händelse, en fantastisk bok eller något helt annat)!

Svara i en kommentar, eller lämna en länk till ett eget inlägg.

Av Helena

Maniskt läsande bokälskare. Blandar gärna vilt bland genrer och författare men har en förkärlek för historiska romaner, dystopier och det mesta i gränslandet mellan magi och realism. Dras till mörkret.

10 svar på ”En faktisk tisdagsutmaning”

Kul att få vara med :-). Mitt spontana svar:
1. Gillar dokumentärfilmer skarpt. Vetenskapens värld och Uppdrag granskning är favoriter på teve. Hittar många bra på Netflix. Berikande. Såg här om dagen filmen om Sérgio Viera de Mello, FN:s karismatiske kommissarie för mänskliga rättigheter, som mördades av terrorister i Irak 2003. Hade helt glömt honom, eller vet inte om jag någonsin känt till. Går då och då på föreläsningar när jag tycker att jag har råd.
2. En föreläsning jag aldrig glömmer är Dick Harrisons när han pratade om slaveriets historia. T.ex. om hur länder långt bort, för länge sen, reste till det ociviliserade, okulturella Sverige för att röva bort människor för att använda som slavar. Alltså motsatta hållet, inte VI som tog slavar utan det var vi som blev slavar själva.

Håller med om att Netflix har väldigt många bra dokumentärer. Jag älskar de där gångerna när jag råkar hamna framför en dokumentär om någon eller något som jag inte har något begrepp om och sen känner att jag lär mig massor.

Och en riktigt bra föreläsning av en riktigt god föreläsare och berättare är ju en ynnest att bevittna. Kan tänka mig att Dick Harrison är en sådan.

1. Dokumentärfilm och radiodokumentär, särskilt dem P3 gör.
2. Dokumentären om Astrid Lindgren, som ligger uppe på svtplay this very moment!! Och Dear Zachary, jag har aldrig, aldrig, aldrig gråtit så mycket åt någonting i hela mitt liv, den dokumentären är helt huvudlöst vanvettigt bra och hemsk och viktig och fantastisk. Så. Se den.

Jag har lyckats missa såväl Dear Zachary som Astrid-filmen… Den senare såg jag ett halvt avsnitt av under julhelgen och det verkade ju väldigt livande. Får nog lov att använda mig av SVT play…

Stängt för kommentering.