Kategorier
Kulturkoll

Andra världar

carolina-top

Det bortom. Det som egentligen inte finns, men känns som om det skulle kunna finnas. Platser som är hisnande vackra, men samtidigt kanske är farliga. Andra världar, fyllda av vanliga människor, modiga människor och fega människor, onda människor och goda människor och så väldigt många människor som mest är både goda och onda, fega ibland och modiga då och då. Och så de där som inte är människor alls men som ändå bär sig åt som oss. För i de där andra världarna är allt möjligt. Där finns varelser som inte finns på riktigt, där finns människor som lär sig göra saker som inte är möjliga egentligen. Där finns magi. I de där andra världarna kan allt hända.

Och det är just det som gör att jag älskar att läsa om andra världar. Att fantasy är min absoluta favoritgenre. Jag får uppleva fantastiska äventyr, läsa om intressanta karaktärer, fundera på ondska och godhet – och veta att ingenting begränsar. Allt är möjligt. Allt kan göras, allt kan finnas, allt kan hända – och gör det.

Den här Kulturkolloveckan ägnar vi åt fantasy och andra världar. Och min förhoppning är att alla ni som läser ska smittas av den där magin, av känslan av att vad som helst kan hända. Och förstå att det är med fantasy kan vara så otroligt mycket mer än bara eleganta alver, yxsvingande dvärgar och talande djur.

Slå upp Stora Magiboken på s. 35 – nu börjar vi!

 

Bild: detalj från omslaget till Silverdolken av Katherine Kerr

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.