Carolina listar tio fantasyfavoriter

carolina-top

Allting började förstås med Tolkiens Sagan om ringen-trilogi som jag läste när jag gick i femman i slutet på 1970-talet, och läste om och läste om igen efter det. (ja, ja, jag vet att den numera heter Ringens brödraskap men det är svårt att lära gamla hundar sitta. För mig är det Sagan om ringen. I Åke Ohlmarks svulstiga översättning, med just det typsnittet.) Och visst läste jag böckerna om Narnia av C.S Lewis, men blev aldrig lika överväldigad av dem. De är lite väl fyllda av talande igelkottar för min smak.

Sedan tog det ett antal år när jag läste annat – det fanns inte så där värst mycket fantasy översatt till svenska då, och jag var i tonåren och hade en hel bokvärld att utforska så jag saknade inte läsning på något sätt. Men när jag var sisådär tjugo och precis hade flyttat till Skåne så var jag på Malmö stadsbibliotek. Det höll just då på att byggas till och förändras, så skönlitteraturen huserade tillfälligt i ett bunkerliknande rum utan fönster. Längst in i hörnet där hittade jag en hel hylla märkt med ”fantasy”. En hel hylla med böcker och författare jag inte visste fanns. Jag fyllde en väska med böcker, kånkade hem den och försjönk i andra världar. Där och då i den mörka bibliotekshörnan föddes fantasyälskaren Carolina.

Under åren som kom upptäckte jag bara fler och fler författare och det gavs ut hur mycket fantasy som helst. Och ges ut! Det finns ett helt universum av fantasyböcker i olika subgenrer, och det allra mesta översätts inte till svenska. Jag skulle kunna läsa enbart fantasy i resten av mitt liv och ändå aldrig hinna läsa alla de författare jag är nyfiken på. Här är några av mina favoriter:

Sagan om drakens återkomst (Wheel of Time) av Robert Jordan, börjar med Farornas väg
Detta är en gigantisk serie som består av hur många tjocka böcker som helst, fyllda med ett fullständigt myller av karaktärer och intriger. I centrum står Rand al’Thor, killen som upptäcker att han är ”Draken återfödd”, den som måste rädda världen från evig ondska och elände vare sig han vill eller inte. Helst inte, faktiskt, eftersom han måste använda sig av en magi som sakta men säkert tar ifrån honom förståndet.
Robert Jordan skrev och skrev och skrev, men hann inte skriva färdigt sitt livsverk innan han dog 2007. Då efterlämnade han mängder med anteckningar efter sig om hur det hela skulle sluta, och hans fru raggade upp en annan författare som kunde tänka sig att reda ut allt det där, knyta ihop alla lösa trådar och avsluta på ett snyggt sätt. Den författaren var en viss Brandon Sanderson.

Brandon Sanderson, prova till exempel Mistborn-trilogin
Jag hade aldrig hört talas om denne Brandon Sanderson innan jag läste de tre avslutande böckerna i Wheel of Time, men upptäckte att jag gillade hans sätt att skriva mer än Robert Jordans. Raskt började jag läsa Sandersons egna böcker, och upptäckte därmed min favoritfantasyförfattare. Hittills har jag inte läst en bok av honom som jag inte tokälskat. Allra mest gillar jag nog Mistborn och det är just den som fantastiskt nog nu i vår äntligen ges ut på svenska med titeln Det sista imperiet. Wow! Mer! Mer! Måtte fler upptäcka denne suveräne författare!

Sagan om fjärrskådarna av Robin Hobb, börjar med Mördarens lärling
Om en oäkta son till en prins som blir utbildad till att bli kungens lönnmördare. Berättelsen växer och växer och blir till sist något helt oförglömligt. Författaren har sedan skrivit flera bokserier som utspelar sig i samma värld, och som också är bra – men den här är enligt mig helt outstanding.

Riganterna av David Gemmell, börjar med Stormsvärd
Ett folk, riganterna, blir hotade av ett krigiskt folk i ett annat land (Stone, påminner väldigt mycket om romarna). Jag älskar karaktärerna i den här, och funderade mycket på ondskans drivkrafter när jag läste. Här finns nämligen gott om ”gråa” karaktärer – alltså sådana som gör bra saker ibland och dåliga ibland. (De där som även George R.R. Martin är en mästare på att skriva om.) Gemmells böcker har inte så mycket magi eller magiska väsen med, utan fokuserar i stället på vanliga människors psyken och på krig. Han påminner en hel del om en annan av mina favoriter:

Joe Abercrombie, serien Den första lagen (First law), börjar med Det lockande stålet
Abercrombie skriver en slags realistisk fantasy om det nu kan sägas om något som utspelar sig i en annan värld? Komplexa karaktärer, skitiga krigsscener och egen vinning för det mesta. Min favoritkaraktär är nog inquisitor Glokta som tärd av evig värk från gamla skador är en duktig…torterare.
Prova också Abercrombies nya ungdomsserie som kanske kan sägas vara realistisk-vikinga-fantasy. Eller nåt. Börjar med Half A King.

Anne BishopThe Black Jewels Trilogy, börjar med Daughter of the Blood.
Åh, vilken favorit detta är! Utgåvan jag läste innehöll hela trilogin i en enda megatjock bok, och jag BODDE i den boken under ett par månaders tid. En fantastisk värld, där magi och världsordning och rangordning hänger på vilken färg på juvel ens person har. Miljön är lite ungefärligt helvetet, med karaktärer som Saetan, Daemon och Lucivar. Det är en alldeles fantastisk story, och dessutom har den mycket humor.

Margaret Weis & Tracy Hickman – Dödens port, börjar med Drakvingar
Det finns många böcker av författarparet Weis&Hickman, men detta är serien jag gillar ojämförligt mest. Den växer enormt efter den första bokens rätt enkla och trevande story om Haplo som verkar ha något diffust uppdrag, är avogt inställd till det mesta och har dåliga minnen från någon ”labyrint” han inte vill tillbaka till. Haplos story växer sedan till ett komplext världsbygge och en otroligt bra historia.
(av outgrundliga anledningar finns bara de första fyra böckerna i serien översatta till svenska – de fyra sista måste läsas på engelska om man vill veta hur det går. Och tro mig – det vill man.)

Lynn Flewelling – The Tamir Triad, börjar med The Bone Doll’s Twin
En pärla, som tyvärr inte finns översatt till svenska. Men ett måste! Börjar med en liten pojke, Tobin, som bor i ett slott och brukar möta en liten spökpojke bara han kan se. Men givetvis förstår han inte vem han själv egentligen är och vem spökpojken är – svart magi och hela landets öde är inblandade och framför allt första boken i serien är en av de bästa fantasyböcker jag läst, ever.

Patrick Rothfuss – Berättelsen om kungadråparen (The Kingkiller Chronicle), börjar med Vindens namn
Om allmänt begåvade Kvothe som är en jäkel på att slåss, spela luta, sjunga, göra bort sig och hamna i extremt krångliga situationer. Tegelstenarnas tegelsten – bok två kan man med fördel använda i hemmet som fotpall eller liknande om man köper den på engelska (på svenska har den fått bli två böcker).

Katharine Kerr – Legenden om Deverry, börjar med Silverdolken
De fyra första böckerna i serien Legenden om Deverry tycker jag väldigt mycket om. Storyn bygger på en idé om reinkarnation och är riktigt bra episk fantasy. Fortsättningen efter de första fyra böckerna drar mer åt faeryfantasy – den där sortens älvor som har spetsiga hörntänder, ett eget land, dåligt humör och allvarliga problem med saker gjorda av järn. Inte min grej (men många andra gillar) – men Silverdolken, Safirringen, Draktronen och Häxvargen får inte saknas på en Carolinas-älsklingsfantasylista.

 

Foto: Detalj från omslaget till The Wise Man’s Fear av Patrick Rothfuss

Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

Visa alla inlägg av Carolina →

14 tankar på “Carolina listar tio fantasyfavoriter

 1. ”De är lite väl fyllda av talande igelkottar för min smak.” är kanske årets citat i min värld.

  Jag tröttnade på Jordan för ungefär…. jättelänge sen. Längre sen än vad vissa bokbloggande kollegor har levt känns det som.

  Det ska dock bli fruktansvärt spännande att ta sig an Brandon Sanderson, mannen verkar ju vara mer älskad än Ben & Jerrys-glass! Jag är också nyfiken på både Rothfuss och Abercrombie, även om jag hört kommentarer om Abercrombie som ”fantasy för femtonåriga killar” – vilket i min värld inte nödvändigtvis är negativt även om det nog var menat så – det kan vara exakt sådant jag vill läsa och skriva om på oarya.se så vi får väl när det blir av.

  1. Tackar för årets citat i OArYA-världen! Får jag någon slags utmärkelse att sätta på bröstet också?
   Ska bli riktigt kul att se vad du gillar Brandon Sanderson. Han är BÄTTRE än Ben&Jerry-glass.
   Och håller med dig – fantasy för femtonåriga killar måste väl vara en alldeles förträfflig sak? Får man dem att läsa och gilla så är det värt tre guldmedaljer att sätta på bröstet, så heder åt Abercrombie (och Gemmell som måste räknas in där).

  2. Jag älskar Abercrombie, hans karaktärer och värld… Ingen är ond eller god, inget är svart eller vitt. Dessutom genusmedveten fantasy, vilket tråkigt nog är lite ovanligt? Nya serien Half a king tyckte jag var lite för lättsmält/förutsägbar, men den är ju skriven för en yngre publik. Utspelar sig inte heller i samma värld som de tidigare böckerna vilket är lite sorgligt (eftersom jag älskar de karaktärer som bor i ”gamla” världen).

   1. Kan hålla med om att Half a King inte var så komplex som hans övriga böcker, men tror det blir perfekt som ungdomsbok just därför. Jag gillar verkligen den nya världen, och ser fram mot nästa bok (som ju, yej! är på gång).

  1. Ja, verkligen helt fantastiska! Jag tänkte snart ge mig på The Rain Wild Chronicles (den som börjar med Dragon Keeper) för dem har jag ännu inte läst. Inte heller har jag börjat på hennes senaste: The Fitz and Fool Trilogy (Fool’s Assassin 2014) eftersom jag tänker vänta tills jag kan läsa hela trilogin i ett svep.

   1. Smart tanke Carolina. Jag kunde inte vänta. Fitz och the Fool är mina favoriter. Och all fantasy måste läsas på engelska(om engelska är orginalspråk). The Rain wild Chronicles är ok, The soldier son trilogy är hennes sämsta böcker – inte samma standars som de andra.
    När det gäller Tolkien är tricket att skippa alt tråkigt som dikter etc, då funkar det bättre.

    1. The Soldier Son läste jag aldrig slut – kom halvvägs in i bok två men gav helt besviken upp. Nä, de är verkligen inte lika bra som hennes övriga!

 2. Fler jag inte läst här och några favoriter. Robin Hobb en av mina favoriter. Gillar även Rothfuss. Ser att du inte har med Terry Goodkindsom jag tycker funkar bra fast inte lika bra som Robin Hobb. Och sen dessa böcker som är scifi och fantasy på en gång – ja enligt mig- så som Marion Zimmer Bradleys Darkover – ok enkla på många sett men jag gillar serien. Och Stephen Donaldssons Last chronicles of Thomas Covenant. Eller platsar inte de som fantasy?

  1. Jodå, de platsar – om du bara visste hur många jag fick välja bort för att inte få en lista som sträckte sig till månen… 🙂 Jag älskar Marion Zimmer Bradley, särskilt den om Trojas belägring (heter den Facklan?). Men Thomas Covenant tyckte jag inte jättemycket om (tror jag, läste om honom för mer än tjugo år sen och minnet har bleknat lite). Terry Goodkind har jag läst och gillat, men han är inte en av mina wow-författare.

 3. Du måste glömt de bästa böckerna (undantag Tolkien) nämligen serien
  Fionavars vävnad av Guy Gavriel Kay;
  del 1 – Offerträdet
  del 2 – Den brinnande stenen
  del 3 – Son av ljus och mörker.

  1. Jag hade svårt att begränsa mig, förstås…
   Det var riktigt länge sen jag läste Guy Gavriel Kay! Tack för påminnelsen. Gillade också hans Tigana väldigt mycket

 4. Snubblade in på din sida en sväng,,,
  Tänkte bara tipsa dig om några författare som du bara inte FÅR missa,,,,,,,
  Om du bara kan göra dig omaket att läsa på engelska,,(du kommer snabbt att vänja dig vid att läsa på engelska och inte ens tänka på det efter nån månad) ,,, för ingen av dom finns översatt till svenska,

  Mercedes Lackey,,
  https://www.fantasticfiction.com/l/mercedes-r-lackey/
  ,-har skrivit massor,,, men en bra bok att börja med är ”By the sword.” ligger tidsmässigt mitt i en serie,,, men tro mig,,, det fungerar utmärkt att börja med den för du kommer att vilja läsa om den igen när du kommer dit tidsmässigt. jag köpte den på SF-bokhandeln för många år sedan på tips av en annan kund som också stod och kikade på fantasyhyllan,,,,
  Och redan dagen efter ringde jag och beställde allt Lackey hade skrivit vid det datumet,,, gick loss då på 2500:- (idag ungefär 5000:-),, och värt vartenda krona,,, sen dess har hon skrivit flera serier och fyllt på sin huvudserie,,,
  MISSA INTE HENNE.

  Anne McCaffrey,,
  https://www.fantasticfiction.com/m/anne-mccaffrey/
  behöver egentligen inte presenteras, bara namnet borde räcka,,, Tyvärr död nu så det blir inget mer ;(
  Börja gärna med nån av hennes kortare serier som Crystal singer triologin,,Av henne finns det faktiskt två stycken böcker översatta ur hennes Pern-serie,,, går ibland att få tag i på bokantikvariat men dom är INTE billiga,,,
  Drakryttarna. -finns just nu en pocket på bokbörsen för 290:-
  fick in min storasyster på engelsk litteratur just via denna bok för ett antal år sedan då hennes komvux-lärare ville att hon skulle läsa mera på engelska, och hon kom till mig för tips , jag fick henne att börja med denna,, sen var hon fast,, och resten av serien finns bara på engelska,,,
  (jag vet,,, jag är elak 😉 )

  Tanya Hyff,,,,
  https://www.fantasticfiction.com/h/tanya-huff/
  Har inte skrivit lika mycket,,, men allt hon skrivit är kanon.
  Börja gärna med Enchanted Emporium-serien

  Anne Bishop,,
  https://www.fantasticfiction.com/b/anne-bishop/
  Ja, jag vet att du nämnde henne, (visste faktiskt inte att dom översatt något av henne och som jag förstod det så var det bara dom första 3 i serien du läste? ),, men för allt i världen,, missa inte hennes andra bokserier bara för att dom inte är översatta,,, dom är alla minst lika bra,,,,

  Ilona Andrews
  https://www.fantasticfiction.com/a/ilona-andrews/
  skriver lite blandat,,,i en del blir det lite väl mycket vampyrer osv efter några böcker och man tappar intresset, (kate daniels-serien)
  Men sen har dom andra serier som är helt suveräna
  som Innkeeper-serien, och edge-serien
  missa inte dom.

  C E Murphy
  https://www.fantasticfiction.com/m/c-e-murphy/
  Hennes Urban shaman serie är helt suverän,,,, och dom andra är också kanon,,, missa inte,,,

  Elizabeth Moon
  https://www.fantasticfiction.com/m/elizabeth-moon/
  Mest känd för sin Paksenarrion-serie som ju även finns översatt till svenska,,,
  men ärligt talat,,, hennes andra serier är MYCKET bättre,,,
  Missa inte Serrano-serien och
  Vattas War-serien,,,,

  Skulle kunna fortsätta hur länge som helst,,, men du kommer att ha böcker för flera år framåt om du börjar med dom här,,,,, och går du in på Fantastic fictions hemsida så tipsar dom om liknande böcker av andra författare,,, för att inte tala om att författarna själva tipsar om SINA favoriter,,,
  Have fun,,
  /gila

  1. Tack!! Jodå, jag läser ungefär 90 procent av all min fantasy på engelska – det mesta bästa är ju inte översatt 🙂 Du listar flera av mina favoriter, väldigt bra! (fast de fick inte plats på min lista då när jag gjorde den) Bishop, McCaffrey och Moon har jag läst ungefär allt av (och jag var så väldigt irriterad då när Eragon dök upp för jag tyckte han hade snott så mycket från McCaffrey). Däremot är Lackey och Hyff nya för mig, så ska testa!
   Fantastic fiction är en fantastisk sida där jag hittat mycket! Tipsar i min tur om sidan Fantasy Book Critic som också ger många bra tips och bra recensioner.

Kommentarer är stängda.