Kategorier
Romankoll Ungdomsbokskoll

Den ökända historien om Frankie Landau-Banks av E. Lockhart

helena-top

Kanske är det allt du behöver veta var helt klart en av förra årets bästa läsupplevelser för mig. Candace är en väldigt speciell karaktär med en sarkastisk, ironisk och humoristisk röst och E Lockhart har en särskild språklig lekfullhet som tilltalar mig. Det skapar dock en del förväntningar på kommande läsning av E Lockhart och nu under semestern har jag läst Den ökända historien om Frankie Landau-Banks, som även den har en stark kvinnlig ung karaktär: Frankie Landau-Banks.

Från att ha varit ett mager, klumpigt barn med för stora händer, en yvig, brun kalufs på huvudet och en haka så vass att mormor Evelyn skrockande konstaterade att “När det gäller plastikkirurgi skadar det inte att få det överstökat innan man börjar på college”, blev hon en kurvig ung kvinna med ett okonventionellt men påfallande attraktivt utseende. Hon växte i sitt kantiga ansikte, fyllde ut sin figur och förvandlades från oansenlig flicka till bombnedslag – allt medan hon slappade i en förortshängmatta, läste Dorothy Parkers noveller och drack citronlemonad.

Höstterminen tar sin början på Alabasters internatskola och Frankie har förändrats under sommarlovet på många vis. Hon blir tillsammans med den populära Matthew Livingston, vilket hon vinner en del social terräng. Det går dock också upp för henne att det finns en hel del hemligheter på Alabaster. Hon förstår efterhand att det finns ett hemligt sällskap där bara killar är välkomna. Detta triggar igång Frankie som vägrar begränsas på grund av sitt kön och smider därför stora planer för att visa att också hon kan. Romanen har ett tydligt feministiskt perspektiv, men utan att ta över historien eller peka med stora handen. Frankie vill förändra strukturerna och utmana gamla traditioner. Denna förändring av Frankie sker dock gradvis och hennes förståelse för hur strukturer – fördomar, normer och värderingar – skapar ett visst mönster hos en grupp individer, växer sig starkare allt eftersom.

Men för att korrekt skildra Frankies förvandling och så kallade oläkliga uppförande måste vi nämna att hennes fysiskta mognad till att börja med inte åtföljdes av en likväl mental  utveckling. Intellektuellt sett var Frankie inte i närheten av det halvkriminella geni som skapade Fiskarnas befrielsefront och som i vuxen ålder förmodligen kommer att bli chef för CIA, regissera actionfilmer, konstruera rymdskepp eller möjligen (om hon hamnar på avvägar) föra befäl över en större grupp yrkesbrottslingar. I början av sitt andra år på Alabasters internatskola var Frankie Landau-Banks inget av det där. Hon var en tjej som gillade att läsa, hade haft en enda pojkvän, uppskattade debattklubben och fortfarande hade ökenråttor i en Habitrail-bur.

Frankie är en stark och skön tjej full med idéer. Precis som Candace har hon ett kreativt språk där hon ständigt leker med motsatsord och nyord, vilket triggar igång min inre språknörd. Jag älskar också det faktum att Lockhart låter historien utspela sig på en internatskola – en perfekt sceneri där tonåringarna kan få fritt spelrum och med mycket begränsad inblandning av vuxenvärlden. En egen liten värld i den stora.

Berättarrösten i Den ökända historien om Frankie Landau-Banks är full av humor och ironi och jag älskar det! Lockhart och jag kommer nog att slå följe ett tag och jag ser redan fram emot vad som komma skall.

Missa inte eftermiddagens inlägg “Kulturkollo konfererar om Den ökända historien om Frankie Landau-Banks”

[box type=”tick” icon=”none”]Titel: Den ökända historien om Frankie Landau-Banks
Författare: E. Lockhart
Förlag: Lavender Lit
Utgivningsår: 2015
Originaltitel: The Disreputable History of Frankie Landau-Banks
Översättning: Carina Jansson
Omslag: Sanna Sporrong Form
Kan bl.a. köpas här eller här
[/box]

Av Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

Stängt för kommentering.