Kategorier
Evenemangskoll Kulturkoll

Olafur Eliasson

anna-top

image

En gobeläng av renlav möter mig i den stora första utställningshallen på Moderna museet och genast är associationerna på plats. Ett så effektivt och direkt tilltal gillar jag. När jag sedan går in i mörkret för att se Big Bang Fountain så är jag såld. Som lavakaskader spluttrar det blå vattnet upp ur fontänen och belysningen som kommer som korta fyrblinkar ger små glimtar av verket till betraktaren. Verklighetsmaskiner är titeln på Olafur Eliassons mycket sevärda utställning på Moderna. Jag är väldigt förtjust i konst som man kan uppleva på många olika plan. De direkta intrycken, känslorna som väcks och samtidigt så många lager att upptäcka. Jag har tillbringat veckan med att plugga hermeneutik och det slår mig att det som tilltalar mig med den här typen av konst är att möjligheterna att tolka verken är oändliga. Beroende på vad man har med sig i bagaget så kan man, om man har ett öppet sinne, få med sig erfarenheter oavsett bakgrund.

Jag såg Eliassons utställning Riverbed på Louisiana förra året och troligen därför fastnar verken som anknyter till  den isländska naturen mest hos mig. Gå och se, gå och se!

image

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.