Kategorier
Kulturkoll

Dags för Nobelgala!

© Nobel Media AB/ Dan Lepp
linje-ulrica

Idag är det alltså dags! Den 10 december är Nobeldagen och det blir glam, fina kläder, glittriga smycken, vackra blomsteruppsättningar och utsökt mat. Jo, jag vet att det delas ut någon slags pris också. Jag är även helt medveten om att jag endast får ta del av festligheterna på distans hemma framför TV:n, men glam i andra hand är bättre än inget glam alls.

Jag är barnsligt förtjust i att titta på evenemang där det myllrar av vackra kläder och, bortsett från Oscarsgalan och något enstaka kungligt bröllop, så är Nobelfesten ett av de bästa tillfällena. Här gäller det ju att klä upp sig till tänderna! Även om det förstås är kungligheterna som brukar glittra allra mest, håller kulturkvinnorna fanan högt. Både kulturminister Alice Bah Kunke och Akademins ständiga sekreterare Sara Danius var fantastiskt klädda både förra året och år 2015. Båda bär sin galaklädsel med en alldeles egen tvist, men den senare mer dramatiskt. Och visste ni att drottning Silvias klänningar till och med har en egen sida på Nobelprisstiftelsens hemsida?

Maten spekuleras det också om, men meny tillkännages aldrig i förväg utan ska vara en väl bevarad hemlighet ända fram tills dess att middagen serveras. Några som borde känna till menyn lite längre i förväg än så är dock årets kock Toms Sjöstedt och årets konditor Daniel Roos, och hursomhelst blir det alldeles säkert något välkomponerat och vackert i vanlig ordning. Vad gäller middagsdeltagarna så får vi hoppas på att de har hunnit plugga in Lindas konversationstips om litteraturpriset och årets pristagare Kazuo Ishiguro. För mer fördjupad kunskap är det bra att plugga på Fannys och Annas konferens om Isiguros roman Never let me go. Råd om övriga priskategorier och deltagare överlåter Kulturkollo gärna å andra – det är ju ändå litteraturpriset som är viktigast, eller hur?

Kan vi prata lite om blommorna också? För det är något som jag gillar precis lika mycket som klänningarna – om inte mer. Blommorna kommer enligt tradition i gåva från staden San Remo i Italien där Alfred Nobel tillbringade sina sista år. Blomsterdekorationerna i Konserthuset, på borden i Blå hallen och i lokalen i övrigt brukar vara överdådigt vackra och jag är full av beundran över allt arbete som ligger bakom dem. Temat i år är is och Arktis och det ska gå igen i både meny och dekorationer. Spännade!


Blomsterdekoration av florist Per Benjamin 2016 ©Nobel Media AB 2016/Dan Lepp


Blomsterdekoration av florist Helén Magnusson i Konserthuset 2016 ©Nobel Media AB 2016/ Pi Frisk

I brist på inbjudan till Nobelmiddagen så bänkar jag mig alltså hemma i soffan och får där kanske fantisera kring vilka jag gärna hade haft till bords om jag hade blivit bjuden, precis som flera av er gjorde tidigare i veckan. Vi som följer festligheterna hemma vid TV:n får hjälpas åt att hålla utkik efter om någon av Lottas förhoppningar om Nobelfadäser slår in!

Av Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.