Kategorier
Kulturkoll

Nobelfadäser vi minns

Lotta

Vad är väl en nobelfest i Blå hallen? Den kan vara dötrist och långtråkig.. och dötrist… och alldeles alldeles full av fadäser och missar!

Här kommer nobelfestens mest minnesvärda ögonblick:

1920: Korsettchocken

Det sägs att den norske författaren och litteraturpristagare Knut Hamsun hade festat i två veckor innan nobelfestligheterna. Under banketten stegade han kraftigt berusad fram till Selma Lagerlöf, daskade till henne på korsetten och utbrast: ”Det låter som en klockboj!”

Ack #youtoo Selma!

Och när Hamsun så småningom stapplade hem till Grand Hotel slarvade han bort både diplom och prischeck. Medaljen, den skänkte han till Goebbels 1943…

1921: Sömnchocken

Året efter var en annan litteraturpristagare, Anatole Frances, i fokus. Han kom till prisutdelningen iklädd tre överrockar och sedan somnade han på podiet.

1976: Soppchocken

 

Fysikpristagaren Burton Richter sticker ner sin sked i drottning Silvias soppa under banketten. Det här väcker så många frågor. Varför gjorde han det? Vad tänkte drottningen? Var soppan god?

1979: Dubbla fruar-chocken

Fysikpristagaren Abdus Salam tar med sig två fruar till festligheterna. Båda fruarna fick vara med på middagen, men bara en vid honnörsbordet.

1989: Älskarinnechocken

Den spanske litteraturpristagaren Camilo José Cela tog med sig sin drygt 40 år yngre älskarinna till Stockholm. Hans fru sedan 45 år, Rosario Conde, fick vackert stanna hemma. Hon som skrivit ut alla hans 60 böcker på maskin. Hon som räddat manuset till hans mest kända roman Bikupan efter att han slängt det på elden i ett temperamentsfullt ögonblick. Hon som köpt klänning till festen och också visat upp den i tidningarna. Hon som alltid stått vid sin mans sida. I feel ya sista!

2003: Mobilchocken

 

Statsminister Göran Persson halar upp sin mobiltelefon under middagen, där han sitter vid honnörsbordet bredvid kronprinsessan Victoria. Vem var det egentligen som ringde? SÄPO som rapporterar ett säkerhetshot? Statssekreterare Lars Danielsson som vill diskutera EU-förhandlingarna? Hustrun Anitra som påminner om att köpa mjölk?

2007: Slickchocken

 

Statsminister Fredrik Reinfeldt slickar sig på tummen! Vart var servetten Reinis? Nåja. Det var ju i alla fall hans egen tumme.

2010: Magchocken

 

Reinis igen. Tittut lilla magen! Han har glömt knäppa skjortan ordentligt så det glipar under fracken.

2012: Nakenchocken

Den exilkinesiske författaren Liao Yiwu och konstnären Meng Huang protesterade mot att Mo Yan fick nobelpriset i litteratur genom en streakshow av Meng Huang utanför Konserthuset. De båda männen greps av polisen för tillnyktring.

Men kvinnorna då? Ställer inte de till med några skandaler? Nja.. det är mest bröstchocker och klänningschocker och smyckeschocker. Det vill säga utseenderelaterade fadäser. I år hoppas jag vi får se någon kvinnlig pristagare (nej just det, det har vi väl ingen) eller minister som åker ledstången ner till Blå hallen, hoppar upp på honnörsbordet, tar en selfie, nyper prins Daniel i rumpan och går hem.

Av Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer men trivs bäst bland romkom och feelgood med svärta. Älskar episka läsäventyr såväl som blodiga styckmord och krimgåtor.

2 svar på ”Nobelfadäser vi minns”

Skulle också vilja seldstångsåkning och nyp i rumpan. Någon jämlikhet måste det väl vara.

Stängt för kommentering.