Kategorier
Kulturkoll

Kattkonspirationer och annat lömskt

carolina-top

Konspirationsvecka, säger ni. Vad gör en godtrogen människa som jag då? Som inte har koll på vare sig globala konspirationsteorier, historiska konspirationer som har elller kanske inte har funnits, eller ondsinta ekonomiska konspirationer som vill lura av mig och andra allt vi äger och har? Som liksom bara tassar på här i livet och tror att allt blir bra om jag är artig och har hela och rena underkläder?

Jo. Jag är ju bibliotekarie. Kan det här med informationssökning. Jag går förstås till samlingarna och letar upp en gedigen faktabok i ämnet. Den här:

Kattkonspirationer, alltså. Jo, men har jag ändå inte alltid anat att de hyser gemensamma lömska planer? Så som de smyger runt mitt hus? Så som de ger mig Blicken (ja, ni vet) om jag råkar färdas på just den väg som katten ifråga möjligen hade tänkte gå över, nu eller vid ett senare tillfälle. Den överlägsna KattBlicken som berättar hur ovärdig jag är att vistas i området jag befinner mig i. Vad går den stora kattkonspirationen ut på, då? De kanske fördelar ägandet av alla vägar mellan sig. Eller städer. Eller länder. Världsherravälde, det tror jag.

Och nu när jag har fått upp ögonen för kattkonspirationer så hittar jag andra. Ta till exempel fasanerna. Vad är det som gör att de alla springer upp på vägen precis när det kommer bilar, och på bästa självmordsvis inte snabbt tar sig över vägen utan liksom försöker springa ifrån bilen, framför bilen? Förvirrat till höger och sedan vänster, flaxande med vingarna? Varför flyger de inte iväg, fågelskrällena? Det är en konspiration i dumhet:

Sedan har vi mössen. Små och oansenliga ter de sig. Rätt söta små ögon och öron. En del är till och med så söta att de kvalificerar sig att få bo i bur i något barnarum. Men det där är ju bara ett sätt att försöka gulla bort vår misstänksamhet. De vill ha världsherravälde, de också. De försöker på bred front undergräva vår civilisation genom att systematiskt äta upp saker i våra förråd, våra bra-att-ha-saker-vi-sparar-till-sen, men ännu värre: plasten runt elkablar. Stoppningen i soffor. Isoleringen i spisfläktens kanal så att fettet samlas och huset kan brinnna ner. Isoleringen kring kablarna som bär internet och världen till våra liv. Va? Rätt vad det är sitter vi där i våra trasiga soffor, utan ström, utan internet, i ett hus som brinner, och undrar vad som hände. Mössen, säger jag bara. Jag har till och med hittat en faktabok om det också:

Sedan hittade jag en dokumentärfilm om apor:

Men efter att ha sett den är jag så övertygad om alla konspirationer som verkar härja att jag nog inte vågar leta efter mer information. Jag tar och läser något av Mary Balogh i stället. I hennes böcker är alla snälla.

 

Bild: Pixabay

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

2 svar på ”Kattkonspirationer och annat lömskt”

Är övertygad om att det finns en kattkonspiration! 😉 Har fyra själv här hemma och de har alla sina speciella favvoplatser från vilka de har god koll på oss människor de bor hos. I ena stunden är de purriga och gosiga, i nästa fullständigt likgiltiga (nästan). Kanske är det sant (som jag såg i en seriestrip) att medan en hund som ser sin matte eller husse komma hem, under exalterat svansviftande, tänker: Oh, my master is home again!!! så tänker katten i samma situation illistigt: Oh, my slave is finally back… 😉

Så bra seriestrip! Klart det är katterna som bestämmer över sina människor. Det var några år sedan (pga barnens allergi) vi hade katter, men jag är övertygad om att de bestämde saker bakom våra ryggar. Typ Konspirationen-mot-mattes-löjliga-blombuketter eller Konspirationen-mot-pussel-utlagda-på-bord.

Stängt för kommentering.