Kategorier
Kulturkoll

Fest för foliehattar

Lotta

I veckan ska det handla om konspirationer och sammansvärjningar här på Kulturkollo. En vecka där fantasi möter verklighet, och kanske får vi möta den ena teorin galnare än den andra. Eller så kommer det att handla om något helt annat och istället för vi subliminalt in våra olika budskap in i era hjärnor utan att ni märker det och Illuminati börjar övervaka allas våra facebookflöden. Skoja bara. Det gör dom ju redan.

Jag kan riktigt gå igång på ämnet konspirationsteorier. Men det otäcka är att ju mer man (jag) läser om diverse teorier på diverse forum, så kan man (jag) nästan börja tro på att det är sant. Det räcker med en liten oförklarlig detalj så kan man (jag) vända upp och ner på hela konceptet och allt man (jag) tidigare tagit för sanning. Inte så att jag helt förkastar allt jag tidigare lärt mig och stänger av min förmåga till kritiskt tänkande, men det är otroligt lätt att fastna i välskrivna och välresearchade och mer eller mindre sanna fakta. Det är inte så konstigt att konspirationsteorier flödar och frodas över hela världen.

Det finns de stora globala, onda, konspirationerna som Illuminati, chemtrails, förintelseförnekare och Eurabia. Där blir det lite läskigt och otäckt. Hemliga sällskap som frimurare och tempelriddare är spännande att läsa om – men det är ju så töntigt. För många år sedan fick jag göra ett hemligt studiebesök i en frimurarloge, och det allvaret som omgärdade det superförbjudna besöket var så löjligt fnissframkallande, hos mig, dock inte hos frimuraren i fråga.

Och så finns “hen-är-inte-död”-teorierna om i princip varenda kändis som går bort, men särskilt så Elvis. Och motsvarigheten till det är väl Paul McCartney är död-teorin, som hävdar att Paul dog 1966 men att det mörkades. Lyssna på The Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band både framlänges och baklänges, där finns ledtrådarna.

“Det har aldrig hänt”-teorierna är liknande. Här handlar det inte om fejkade dödsfall utan fejkade händelser. Månlandningen har aldrig ägt rum till exempel.

Och så alien-teorierna, mina personliga favoriter. Att aliens byggde pyramiderna, Stonehenge och andra av våra mäktiga byggnadsverk. Om Annunaki, gudarna som härstammar från aliens och forfarande vandrar omkring bland oss – där nånstans börjar det väl i ärlighetens namn att spåra, men det är sjukt spännande att läsa om.

Sen har vi mordteorierna, till exempel JFK, Marilyn Monroe, prinsessan Diana eller vår egen Olof Palme, där konspirationerna och teorierna om vem som gjorde det och vilka som låg bakom är många. Här finns ju så mycket att läsa om, och så många välgrundade teorier.

Och alla kungliga teorier – att prins Charles skulle vara en vampyr eller att drottning Elizabeth I egentligen var Shakespeare. I våra kungahus går det att hitta allt möjligt spännande. Även rymdödlor.

Och bananas-teorierna, även de är mina favoriter. Som att jorden är platt. Där går till och med min gräns, nästan.

Bananas, det hoppas jag verkligen att vi går i veckan. På med foliehatten och häng med!

 

Av Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer men trivs bäst bland romkom och feelgood med svärta. Älskar episka läsäventyr såväl som blodiga styckmord och krimgåtor.