Kategorier
Barnbokskoll Evenemangskoll Kulturkoll

Tidigt i december

Ja, det är inte längre sent i november utan tidigt i december. Idag tänder vi första ljuset och igår öppnade vi första luckan i Pixi-kalendern där hemma. Vi var också på teater igen faktiskt, och såg dramatiseringen av Pija Lindenbaums bilderbok ”Pudlar och pommes”. Boken är verkligen att rekommendera för såväl stora som små och passar kanske extra bra just nu då den handlar om medmänsklighet och värme. Något det passar extra bra att fokusera på i höst- och vintermörkret och nu när julen närmar sig.

Historien går i korthet ut på att några hundar får slut på både potatis och vatten på den lilla ön där de bor. De blir tvungna att lämna sitt land i en liten båt och söka efter en ny plats att bo. När de hittar Pudlarnas lilla ö så blir de först glada och tacksamma men alla på ön är inte lika generösa. En fantastisk bok att läsa på förskolan eller i skolan på tema klimat, flyktingar eller bara om hur man är en bra kompis. Sonen som är 5 (snart 6) tycker att den är lite läskig, och det är den ju, men samtidigt har vi haft många bra samtal efter att vi läst den. Lillan på 2 år tycker mest bara att den är hemsk när hundarnas lilla sällskapshund trillar i vattnet och senare när hundarna inte får bo i Pudlarnas stora hus. Men så är den ju tänkt för lite äldre barn också.

Pjäsen är en produktion av Teater 23 och gör en inte besviken. Själv gillar jag speciellt blinkningarna till vuxenpubliken som ex hundarnas ”Kånken”-ryggsäckar med en tass istället för en räv på ryggen. De lyckas förmedla ett viktigt budskap med hjälp av humor och på ett sätt så även små barn kan förstå. Även om föreställningen är tänkt från 5 år… Min 5-åring som har ännu lättare än jag för att lev sig in i berättelser, han hoppade upp och ner och var på väg att springa ut när ”bumlingen” landar i hundarnas pool och vi vuxna förstår att kriget är nära. Själv började jag lipa när hundarna är på väg att lämna vovve… Tur det tog hen med sig. Ta gärna en titt på klippet nedan och får ni möjlighet så gå gärna och se den. Teater 23 brukar åka på turné och den här föreställningen vet jag redan har varit runt lite var stans i främst södra Sverige. Kika in på deras hemsida för aktuell turnéplan.

Därmed avslutar vi vår novembervecka. Det är som sagt redan ny månad och snart är det jul. Vi på kulturkollo vill passa på att önska er alla en riktigt trevlig första advent. Vi ses imorgon igen med nytt tema och nya idéer.

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.