Kategorier
Kulturkoll

Magi, mystik och metafysik

Foto: ”Red Ghost” av Santiago Alvarez
helena-top

Halloween må vara över för i år, men vi vill stanna kvar i mörkret, i spökeriet, i mystiken en stund till. Veckans tema handlar om det övernaturliga och vi har valt att kalla det ”Magi, mystik och metafysik”. Jag är inte sen med att erkänna att jag är – eller i rättare sagt har varit – en stor skeptiker till alla sådana här inslag i litteratur. I pre-blogg-livet läste jag endast realistisk samtidslitteratur [konstpaus/tänkarpaus] eller jag får rätta mig: jag läste spänningslitteratur som helt klart inkluderade allt annat än realism, men de innehöll inte några övernaturliga inslag. Ganska motsägelsefullt kan jag se nu så här i efterhand, men må så vara. Sen vet jag inte riktigt vad som hände. Kanske var det Flickan från ingenstans, kanske var det Kaninhjärta, kanske var det Älskade, men någonstans har jag uppenbarligen blivit mer öppen för magiska inslag. Sanningen är väl den att om det känns trovärdigt, är intressant skrivet och berikar historien (och inte tar över den), så köper även den bångstyrige skeptikern det.

Välkommen in i en övernaturlig vecka! Välkommen till magi, mystik och metafysik!

 

Av Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

2 svar på ”Magi, mystik och metafysik”

Stängt för kommentering.