Övernaturlig chick-lit

Lotta

Bara för att det är övernaturligt behöver det inte betyda att det skrämmer. Det finns en hel del roliga böcker med övernaturliga inslag. Även den som är mörkrädd kan läsa om spöken, och som bonus få lite romantik och skratt.

Här följer några exempel:

The Happy Ever Afterlife of Rosie Potter (RIP) av Kate Winter. Det här handlar om Rosie som en morgon vaknar upp med världens baksmälla, tror hon, men det visar sig ganska snart att hon är död. Förmodligen mördad. Nu gäller det för henne att lista ut vem som gjort det, och varför. Och kanske hon råkar hitta kärleken också. Fast hon är död? En svart komedi, som kommer på svenska i april (Rosie Potters lyckliga liv efter detta)

Flickan från tjugotalet av Sophie Kinsella. Kinsella är kanske mest känd för sina shopaholic-böcker, men hon har också skrivit en hel del andra fristående böcker. Det här handlar om Lara som plötsligt börjar hemsökas av sin gamla döda släkting tant Sadie, nu i form av ung Charlestondansande kvinna. Sadie vill ha hjälp av Lara att hitta ett försvunnet halsband, och förstås blir det en händelsrik historia.

Allt av Alexandra Potter. Om man gillar det här med övernaturliga inslag i böcker så kan med behållning plöja igenom hela Alexandra Potters utgivning. Hon finns dock inte översatt till svenska. Några av mina favoriter är Me and Mr. Darcy där boknörden Emily åker på temaresa till Jane Austens England – och vem dyker upp om inte självaste Mr. Darcy, eller Who’s That Girl? där 31-åriga Charlotte på ett mystiskt sätt råkar resa bakåt i tiden och träffar sig själv som 21-åring.

Heaven Can Wait av Cally Taylor. Det här handlar om Lucy som dör i en olyckshändelse, kvällen före sitt bröllop. Hon hamnar i Limbo där hon ställs inför ett val: antingen gå vidare upp till himlen och därmed skiljas från sin älskade Dan, eller att stanna med honom på jorden, men då som ett spöke. För Lucy finns det inga tvivel, hon vill stanna hos Dan. Men för att det ska ske måste hon först utföra ett uppdrag. Hon har 21 dagar på sig att hjälpa en främling finna kärleken. Om hon lyckas så får hon återvända. Och när hon upptäcker att hennes så-kallade bästa vän Anna börjar flirta med Dan, då blir det plötsligt riktigt bråttom…

Oväntat besök på Star Street av Marian Keyes. Jag har ett kluvet förhållande till Keyes. Hennes tidigare böcker är superroliga, men de senaste är bara trista historier. Den här befinner sig någonstans i mitten – även om jag tyckte den var dålig när den kom så har de senare böckerna varit så mycket sämre att den här faktiskt är helt okej ändå. Det handlar om hyresgästerna i en fastighet i Dublin, deras olika öden och liv som flätas in i varandra, och över alltihopa vakar en vilsen själ som påverkar alla deras liv.

Goodbye For Now av Laurie Frankel. Det här handlar om Sam, en programmerare som skapar en algoritm som gör att man kan kommunicera med döda. Eller snarare, hans system kan utifrån en avliden persons samlade elektroniska kommunikation komponera ihop mail och videochattar som ger känslan av att man kommunicerar med personen. Och det är förstås en uppfinning som väcker reaktioner. En bitterljuv och tankeväckande historia.

5 comments
    1. Ja ÅH jag älskar henne men har inte läst henne på länge, vad bra att du påminner. (Fast jag tycker inte riktigt att hon är chick-lit)

Comments are closed.