Ett halvsekel med orden – Torgny Lindgren jubilerar

anna-top

1965 dLindgren, T - Nåden har ingen lag - 13069999ebuterade Raggsjösonen Torgny Lindgren med sin första diktsamling Plåtsax – hjärtats instrument men det var först i början av 1980-talet som han slog igenom för den stora läsekretsen. Det var när han i Ormens väg på hälleberget (1982) återvände till sin barn och ungdoms miljöer i Skellefteälvens dalgång som genombrottet kom. Han använder sitt modersmål Norsjöbondskan och med hjälp av det säregna och ålderdomliga språket får hans romaner en vidunderlig sprängkraft. Han blandar sina vardagliga betraktelser med stoff hämtat från bibeln och i den blandningen träder människoöden och mänsklighetens sköra existens fram. För att högtidlighålla jubileumet för en av Sveriges största författare så ger Norsteds nu ut fyra av hans fantastiska romaner i samlingen Nåden har ingen lag. Den rymmer romanerna Hummelhonung, Pölsan, Dorés Bibel samt Norrlands akvavit, alla skrönor från Västerbottens inland. En liten varning måste dock utfärdas här. Det är inte ett särskilt prydligt universum som Lindgren skildrar i de här böckerna, det är snusk och diverse kroppsvätskor och det är inte subtilt beskrivet precis. Med sin röst berättar Lindgren om alla de som levt hela sitt liv i Norrlands inland och i en livsvärld som kanske inte ens länge står att finna. Livsgåtorna formulerade av originalen i de små byarna. Jag har de senaste åren lyssnat till Torgny Lindgrens memoarer i Minnen och läst om den fantastiske KlingsorJag skrev såhär i maj 2014:

Klingsor av Torgny Lindgren är boken om den grandiosa medelmåttan: Klingsor. Han var konstnären som aldrig utvecklades, han hade materien runt sig i ständig rörelse men själv målade han bara stilla liv. Stilleben – stilla liv. Han målar sin barndoms nyttoföremål gång på gång och pannåerna fylls med pressglas, spilkum och ett och annat äpple. Hans liv skrider framåt men hans konstnärskap förbliver stilla, oföränderligt.  /…/ Mycket härlig och nästan lite vemodig upplevelse blir det att lyssna till Torgny Lindgren som själv läser sin humoristiska och djupt allvarliga skröna om Klingsor. Det handlar om livet, kärleken till konsten, sanningen, livsbedrägeriet och konsten att koka en formidabel pölsa.
Ett halvsekel med orden – har ni inte läst Torgny Lindgren ännu så måste ni pröva. Underfundig humor, fantastiskt språk och så är det där med inälvsmaten. Underbart!

 

Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra. Ljudbokslyssnare.

Visa alla inlägg av Anna →