Kategorier
Romankoll

Fem fina romaner med Berlinanknytning

anna-top

Erkänner – jag är inte alls särskilt bevandrad i tysk litteratur men några fina favoriter som utspelar sig Berlin ska jag ändå dela med mig av.

Först av allt så måste jag skriva om den fantastiska Den bästa dagen är en dag av törst av Jessica Kolterjahn. Det är en litterär fantasi som har Karin Boye i huvudrollen och som utspelar sig året 1932. Kika gärna på Marcus fina foton från Mommsenstrasse 4. Tips nummer två får bli Kunzelmann & Kunzelmann av Carl-Johan Vallgren, den är en skarp satir över samtiden, diskussion kring vad som är äkta och falskt och hur en livslögn kan påverka många människors liv. Så kommer trean: Stalinhusen av Ricarda Junge. Om den skrev jag när jag just läst den: Ricarda Junges lilla roman är en spännande berättelse som försöker ge sig i kast med spöken från förr, det blir en rysare där paranoian knackar på samtidigt som det är en fin beskrivning av en ensamstående mammas kärlek och vardagsliv med en tvååring.  Timme Noll  av Lotta Lundberg vann Sveriges Radios Romanpris i våras och den tar sin början i ett bombhärjat Berlin. Intervjun med Lotta som vi fick inför prisutdelningen är riktigt läsvärd och den hittar man här.  Lotta skriver också helt fantastiska texter från sin bas i Berlin som publiceras i SvD. Läs! Avslutar med att nämna den helt aktuella Renhet av Jonathan Franzen. En del av romanen utspelar sig i Östberlin och jag måste säga att det är faktiskt den del av boken som jag gillar allra bäst.

Straffspark hade ju varit att ta med Håkan Nessers senaste Elva dagar i Berlin men den gillade jag sådär så att kalla den en favorit vore lite småljug. Nåja, den utspelar sig onekligen i Berlin.

Då har jag bjudit på fem favoriter och en som jag tyckte var sådär … hoppas ni blev lässugna. Man reser ju så väldans bekvämt i fåtöljen!

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.

5 svar på ”Fem fina romaner med Berlinanknytning”

Stängt för kommentering.