Kategorier
Kulturkoll Romankoll

Den där mannen och Berlin.

Linda
Jag vet att Berlin är mer än andra världskriget, men efter att ha varit där i våras och inte riktigt fallit för staden, blir det mot historien jag lutar mig. Och historien i det här fallet stavas Hitler.

När filmen Undergången hade premiär 2004 kritiserades den för att visa en för mänsklig bild av Hitler. Tänk om människor började sympatisera med honom och började gilla honom? Jag förstå inte rädslan. Visst ger filmen en mer komplex bild av den tyske diktatorn än vi brukar få, kanske kan man kalla porträttet mänskligt, men knappast glorifierande. Den som blir nazist idag lär inte bli det för att hen sätt en tysk film om Hitlers sista dagar i livet, instängd i sin bunker i Berlin. Detta trots att filmen inte fokuserar på det hemska Hitler gjorde, utan mer på hans person och hur det tyska rikets undergång blir hans egen. Bruno Ganz är lysande i rollen som Hitler och visar att även grymma personer kan vara sårbara.

Vad hade Hitler tyckt om vår värld som den ser ut nu? I boken Han är tillbaka skriver författaren Timur Vermes om hur Hitler vaknar upp i Berlin år 2011 och ger sig ut på gatorna i jakt på sitt forna liv och sin forna makt. När han talar på samma sätt som han gjorde då och uttrycker samma åsikter, får han en massa följare. Många tror att han är en exceptionellt duktig imitatör och många skrattar först åt honom, men det dröjer inte länge innan han blir populär genom det budskap han förmedlar. Iskalla vindar från en allt mer högerextrem värld gör Han är tillbaka till obehaglig läsning. Visst är det en rolig bok, men skratt efter skratt fastnar i halsen. nu har den just blivit film och det skulle faktiskt vara roligt att se den. Eller intressant kanske är ett bättre ord.

Det finns ingen diktator som samlar människor i läger i dagens Europa, men för varje dag tycks politiker av alla färger glömma att även de som inte bor i vårt land och är födda här, eller ens i vår världsdel måste få sina mänskliga rättigheter tillgodosedda. Det är enklare om vi låter Hitler vara en symbol för det hemska och fortsätta vara en endimensionellt monster. Riktigt så enkel är inte världen tyvärr. Vilka ledare kommer att porträtteras i framtida böcker och filmer och vilken roll kommer de att få spela?

Av Linda

Storläsare från Göteborg som gärna läser inom många olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike.

2 svar på ”Den där mannen och Berlin.”

Nej, att inte låta människor få veta allt, att välja ut det man tror är bra och utesluta annat, är diktatoriskt i sig. Var och en måste få bilda sig en egen uppfattning, det är ju en del av mitt personliga ansvar, är att leva i en demokrati.
“Han är tillbaka” verkar intressant!

Putin? Boken om honom skulle jag vilja läsa, eller se filmen. Tror jag…

Stängt för kommentering.